Субота, 20 Квітня 2024 р.
14 Грудня 2012

СНІГОВА МОЗАЇКА

Цього тижня снігопад завалив Кам’янеччину не на жарт. У понеділок не на жарт розлючені кам’янчани намагалися дістатися до роботи через кучугури (гикалося ж, мабуть, нашим комунальникам!). Про те, як пережили земляки зустріч зі снігом розповість наша

У вівторок, ледь перевівши дух від дводобової боротьби зі стихією, дав прес-конференцію міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ разом із заступниками Сергієм БАБІЄМ і Василем СУКАЧЕМ.


СНІГОВА МОЗАЇКА – Починаючи з неділі, 9 грудня, протягом 39 годин у Кам’янці йшов сніг. І увесь цей час міські вулиці розчищала техніка. В першу ніч розчищено центральні магістралі, далі взялися до інших доріг, на черзі – тротуари, – зазначив Михайло Євстафійович. – Вкрай не вистачало солярки, проте на допомогу прийшов Хмельницький – ми отримали 3 тонни пального. Я дякую підприємствам, котрі надали свою техніку, а також ГО «Добробут – цінність громади», яка створили добровільний загін для розчищення снігу з дахів і на територіях дитячих садків.

Мер також відзначив віддану працю комунальників, і додав, що хурделиця вимела з міської скарбниці 100 тис.грн. Не приховують чиновники й того, що КП «Комбінат благоустрою» погано оснащений технічно – працює лише один грейдер і два трактори.

НОТАТКИ БАБІЯ

Буквально в режимі он-лайн повідомляв кам’янчан про стан справ на міських вулицях головний комунальник Сергій Бабій на своїй сторінці у «Facebook». Наведемо витримки:

«9 ГРУДНЯ. 11.00. Регіональний метеопост визначив у Кам’янці-Подільському товщину снігу понад 25 см. Ця позначка є критичною в наданні снігопаду статусу надзвичайної ситуації. Дві снігоочисні комунальні бригади постійно на дорогах міста. Міський голова Михайло Сімашкевич доручив вивести на прибирання ще одну снігоочисну команду із залученою приватною технікою. 

Моніторингова група, яку очолює директор департаменту ЖПДІ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ, щогодини інформує про ситуацію в місті. Проводиться механізоване прибирання території біля лікарень, хлібопекарень, автовокзалу та залізничного вокзалу.

Щойно почистили мікрорайони: Жовтневий, цементного заводу, Нігинське шосе. Повторно розпочали очищення від снігу пр.Грушевського, Хмельницького шосе, селища цукрозаводу і Жовтневого.

СНІГОВА МОЗАЇКА 16.00. Увесь день комунальні снігоочисні бригади розчищають вулиці та тротуари. Якби ми цього не робили хоча б 4 години, весь транспорт на вулицях просто б зупинився.

21.00. Мобілізовано 2 мехбригади. Крім комунальної техніки, в ніч вийшли ще 3 приватні грейдери та 1 трактор ПП Конюшенка.

22.00. На території міста одночасно працюють 4 грейдери, 6 тракторів та 2 авто. Снігоочисні роботи ведуться за комплексною схемою прибирання. Кожні 2 години мер отримує інформацію про їх виконання. Сніг продовжує покривати Кам’янець, його товщина вже перевищує 40 см.

10 ГРУДНЯ. З 2.00 постійно працюють 8 одиниць техніки. Щойно снігопад зупиниться, до прибирання міста буде долучена додаткова спецтехніка.

11.30. За ніч вдалося розчистити всі транспортні вулиці міста, крім селища цукрозаводу. На відміну від міст-сусідів, у Кам’янці працюють школи, лікарні, комунальний та приватний транспорт. Снігопад триває вже 34 години безперестанку.

15.00. Балканський циклон покинув Кам’янець-Подільський.

З 18.00 на всю ніч заступить механізована снігоочисна бригада. Мобілізова вся техніка, яка перебуває в місті і може виконувати дорожні снігоочисні роботи. ЖЕКи почали розчищати двори, ЖЕК №2 та ОСББ селища цемзаводу цю роботу вже виконали. Міський штаб з надзвичайних ситуацій на чолі з міським головою контролює ситуацію, приймаючи необхідні управлінські рішення.

12 ГРУДНЯ. 9.00. За ніч було використано 43 т спецсуміші з концентрацією солі для боротьби з ожеледицею на дорогах. Розчищено 98% вулиць міста від снігових заметів.

СНІГОВА МОЗАЇКА 19.00. Погіршення погодних умов, снігопад не зупиняється 11-ту годину. На боротьбу зі стихією мобілізовано оптимальну кількість снігоочисної техніки на базі КП «Комбінат благоустрою» (директор Віктор КОЛОДНІЦЬКИЙ).

20.00. Складна ситуація на пр.Грушевського. Багатотоннажні «фури», порушуючи ПДР, під прикриттям ночі вирішили прорватись не об’їзною дорогою, а через центр міста. Одна з вантажівок не змогла подолати підйому в районі заводу «Електроприлад». За нею зупинились інші. Наразі працівники департаменту ЖПДІ та ДАІ вживають заходів для відновлення руху…»

ДЕПУТАТИ ПРОТИ СНІГУ

СНІГОВА МОЗАЇКА «Ану, панове депутати, беріть до рук лопати!» – десь так скерував міський голова Михайло Сімашкевич. І 13 грудня біля міської лікарні №1, що на вул.Матросова, народні обранці прогортали від снігу дороги та проходи. Першим був, як і годиться, головлікар міської лікарні Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ.

– Надто багато снігу випало за короткий час, і невеличкий колектив працівників лікарні не в змозі самотужки прочистити територію, – пояснив він.

А згодом під керівництвом секретаря міської ради Василя СЕНЮКА прибув цілий автобус «робітників». Допомогти взялися близько 70 чоловік – депутати міськради та їх помічники, а також військові.

У ПОГОДИ СВОЇ ПРАВИЛА

Інспектори Кам’янець-Подільського міськвідділу ДАІ закликають водіїв їздити тільки на зимовій гумі, а тих, хто не впевнений у своїй вправності за кермом, – взагалі не ви¬їжджати автомобілем.  

У нічний час не слід залишати авто на проїжджій частині, аби не заважати техтранспорту чистити дороги від снігу.

Прохання до пішоходів: не виходьте раптово на проїжджу частину, адже водіям важко гальмувати на слизьких дорогах!

А ось працівники КП «Інспекція з контролю за санітарним станом у місті» попереджають про штрафи за несвоєчасне очищення територій та закликають вчасно «знешкоджувати» бурульки. Кажуть по допомогу можна звер¬нутися до комунальних підприємств. 

ПЕРІОД ОБЛОПАТЕННЯ

СНІГОВА МОЗАЇКА Головним аксесуаром тижня стали лопати. На ринку вони – серед найпопулярніших товарів.

– Поки не випав cніг, ми їх навіть не виставляли на продаж, – розповідає одна із продавців Центрального ринку. – А нині я їх продаю по 50 на день.

Утім є й спритніші продавці, яким вдається за день збути сотню лопат. Товар з попитом відповідно й коштує: більші лопати – по 50-60 грн., менші – по 45. На гуртовому ринку лопати на 5-10 грн. дешевші. А снігопад тим часом дає продавцям лопат надію на ще декілька «врожайних» днів.

ПРОТИ СНІГУ ВВІМКНУЛИ ФАНТАЗІЮ 

У дворах і міжбудинкових проїздах зі снігом борються лопатами. А от директор КП «ЖЕК №2» Андрій ВІННІЧУК, тракторист Василь ЧЕСТЯК та зварник Віктор ІВАНОВ проявили кмітливість і змайстрували сніго¬прибиральне обладнання, яке приладнали до трактора МТЗ-80.

– Ми працювали над цим обладнанням близько двох місяців. Механізм успішно працює, його можна перечепити до іншого трактора буквально за 15 хв. Обладнання повертається в трьох напрямках: фронтальному, лівому й правому. Для зміни варто лише перекласти важіль, – хвалиться автор винаходу Андрій Віннічук (він – інженер за освітою).

Саморобним «ноу-хау» уже користуються й інші підприємства, і кількість замовлень зростає. До речі, тракторець можна взяти в оренду (40 грн. за годину використання, не рахуючи пального). А Андрій Петрович збирається змайструвати і встановити на трактор ще й посипальне обладнання.

РАЙОН ЗАВАЛИЛО НЕ МЕНШЕ

В деяких селах Кам’янеччини висота снігу досягла 53 см. Дороги, особливо сільські, замело повністю, що призвело до проблем із постачанням продуктів харчування. Майже відразу дорожні служби взялися до роботи. Розпочали з доріг державного значення, при цьому з 9 грудня було залучено

27 одиниць техніки, з яких 21 снігоочисна машина, 3 екскаватори і 3 навантажувачі.

24 водії, чергові та начальник філії «Кам’янець-Подільська ДЕД» Василь ЧОРНИЙ чистили дороги без сну і відпочинку.

10 грудня голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК закріпив начальників відділів та управлінь РДА за напрямками і селами, аби гуртом привести дороги в належний стан. Сам Михайло Дмитрович того ж дня долучився до снігоочисних робіт у Завалецькому напрямку (Завалля, Кудринці, Рихта, Слобідка-Рихтівська) та Нагорянах.