Середа, 24 Квітня 2024 р.
21 Грудня 2012

ЗАРУЧНИКИ СНІГОВОГО ПОЛОНУ

Ось уже два тижні зима не дає спокою ні комунальникам, ні місцевій владі, ні мешканцям міста і району. В минулому номері ми показали сам факт снігового вторгнення на Кам’янеччину, сьогодні закцентуємо увагу на його наслідках. А це – непробивні замети, 15 тимчасово знеструмлених сіл, обмеження працівниками ДАІ руху транзитного вантажного транспорту, не обладнаного пристроями протиковзання, та багато іншого.

МІСТО ТРОХИ ОЧУХАЛОСЯ

ЗАРУЧНИКИ СНІГОВОГО ПОЛОНУУ місті наразі снігова ситуація фактично стабілізувалася. Як запевнив директор департаменту ЖПДІ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ, головні вулиці від снігу прочищені, залишається розкопувати другорядні.

– Від снігових заметів уже звільнене майже все Старе місто. Далі в планах – Польські фільварки, які на сьогодні ще не повністю розчищені, бо нашою технікою зробити це неможливо. Тому в глухих вулицях залучаємо гусеничний транспорт. Головне – що всі маршрутні таксі їздять, і люди мають можливість пересуватися містом, – каже Олександр Васильович.

Та якщо проїжджу частину почали чистити від снігів одразу ж, то тротуарам пощастило менше. Пішоходам доводиться пробиратися вузесенькими стежками або ж виходити на дорогу. Взагалі перехожим через екстремальні погодні умови варто бути дуже обережними, бо під ногами – слизько, над головами – велетенські льодові брили, а на дорозі – автомобілі, яким важко різко гальмувати.

Провідний фахівець служби цивільного захисту ТУ МНС в Хмельницькій області Руслан НЕЗДОЛІЙ повідомив, що з 16 грудня біля ДПРЗ №2, на пр.Грушевського, 2б, почав працювати пункт обігріву для водіїв, особливо вантажних авто. Адже працівники ДАІ, у зв’язку зі складними погодними умовами, зупинили близько 25 фур. У теплому наметі ТУ МНС водіїв рятують гарячим чаєм і бутербродами. Якщо ж протягом декількох днів морози сягатимуть позначки -100С, то такі пункти обі¬гріву, як і минулої зими, встановлять у центрі міста.

Вже п’ять днів із деяких міських дворів і приватного сектору не вивозиться сміття, хоча працівники КП «Спецкомунтранс» чергують цілодобово. Через не¬очищені під’їзди вантажівкам не під силу дістатися до сміттєвих баків. Подолати снігові кучугури навіть не допомагають нові шини. На Підзамчі у снігові тенета потрапив сміттєвоз, який довелося ремонтувати.

Найгірша ситуація з вивезенням сміття – у селищі Першотравневому, Старому місті, на Підзамчі, у будинках, що належать ККП «Господар» і ЖЕО ТСЖББ. ЗАРУЧНИКИ СНІГОВОГО ПОЛОНУДиректор КП «Спецкомун¬транс» Сергій Гжебовський обіцяє відновити графік вивезення сміття, який безперебійно працював впродовж останніх 8 років. Для екстрених викликів організована диспетчерська служба, що працює з 6.00 до 20.00 за тел.: 3-07-62.

Призвели великі сніги і до неординарних випадків. Рятувальники та лікарі «швидкої» зі снігового полону визволяли вагітну кам’янчанку, котра гостювала у матері, в с.Мала Бережанка Чемеровецького району. 16 грудня до жінки, якій стало погано, викликали карету «швидкої», але автомобілю нереально було прорватися крізь такі замети – довелося долучати важку артилерію. Оскільки чемеровецькі рятувальники мають тільки пожежний автомобіль, свою техніку – ГАЗ-66 – надав ДПРЗ-2 м.Кам’янець-Поділь¬ський. Саме ГАЗ і торував дорогу «швидкій».

– Бригада наших лікарів діставалася до села рятувальною машиною, – розповів головний лікар міської станції швидкої медичної допомоги Мирослав КОЛОМИЙ. – Вагітну до автотраси вивезли ГАЗом, пересадили в автомобіль швидкої допомоги, який там чекав, та благополучно довезли до лікарні. Наразі вона під наглядом лікарів.

СЕЛО ЗАМЕЛО

Якщо в місті ситуація більш-менш керована, то район паралізувало майже повністю. І хоч зі снігом взялися боротись одразу ж після того, як почало хурделити, окремі села не розкопали й донині.

Снігові поневіряння селян почалися ще з неділі. Жителька селища Сахкамінь Неля МАТКІВСЬКА розповіла, як вона того дня добиралася з міста додому.

– Я довго чекала маршрутку або хоча б попутну машину на виїзді з міста, – каже жінка. – Хлопці, котрі їхали на Степанівку, погодилися підвезти, але після ЗАРУЧНИКИ СНІГОВОГО ПОЛОНУв’їзду в Нігин прориватися далі не ризикнули. Тому мені довелося йти пішки. Якби назустріч не вийшов чоловік, то навряд чи дійшла б додому, бо в одному із заметів застрягла намертво. Поворухнутися не могла чи то від безсилля, чи то від холоду, адже брела по пояс у снігу. Я з 85-го року їжджу в місто на роботу, але такого зі мною ще не траплялося.

Знущалася погода не лише з живих. Через замети не змогли спочатку доправити небіжчика до кладовища жителі с.Кадиївці.

Та якщо в цих села ситуацію виправили за день-два, то в інших люди й досі – заручники снігового полону.

Вчора до редакції зателефонувала Валентина ГЕТЬМАН, мати двох маленьких дітей, з с.Колодіївка, котра вже майже тиждень не може вибратися з села.

– Нас повністю замело, навіть кіньми не доїдеш до траси, – в розпачі Валентина Вікторівна. – З магазину вимели всі продукти. Не знайдеш ні хліба, ні круп, ні борошна чи дріжджів. Нікому до нас нема діла, вже навіть не знаємо куди звертатись. З односельчанами зібрали гроші на солярку й найняли трактора, але він нічого зробити не може, бо сніг – по шию. А в мене двоє малих дітей, яких якось потрібно доставити до лікарні.

Аналогічні проблеми і в жителів с.Тарасівка та навколишніх сіл.

Вирішити їх щосили намагається районна влада. Та, виявляється, не так легко робиться, як мовиться. Понад 80 людей і 22 одиниці снігоочисної та навіть військової техніки впродовж тижня працюють безперервно. Забули про сон і працівники райдержадміністрації, котрі контролюють процес очищення снігу в різних куточках району разом з головою РДА Михайлом ЖЕЛІЗНИКОМ (на фото вгорі).

– Розпочали ми з доріг державного значення, де здійснюються міжнародні перевезення,- повідомив Михайло Дмитрович. – Були місця, де снігові замети сягали 3-5 метрів заввишки. В першу добу розчистили дорогу в напрямку Чернівців і Хмельницького. Паралельно працювали і в населених пунктах уздовж траси – Залісся Друге, Дубинка, Кадиївці, Довжок. За цей час ми визволили 6 автобусів і близько 20 автомобілів. Словом, роботи було чимало, але особисто мене найбільше турбує життя і здоров’я жителів району, тому пріоритетним було визначено Староушицький напрямок, звідки двох важкохворих мали довезти до районної лікарні, а з Чабанівки – чоловіка на гемодіаліз. Проблемними були села Подільське, Нефедівці, Рункошів і багато інших. Але, хвала Богу, допомогли технікою та пальним керівники місцевих підприємств, заводів, кар’єрів, а також факультет військової підготовки К-ПНУ ім.І.Огієнка. Зрозуміло, що скарг – безліч, ми не встигаємо миттєво розчистити всі села, адже район великий. Але, повірте, робимо все, що в наших силах, і навіть більше. Люди працюють і вдень, і вночі, незважаючи на холод і мороз. А тому надіємось, що скоро ця проблема буде усунена.