Четвер, 28 Березня 2024 р.
21 Грудня 2012

СІЧНЕВИЙ МІСТОК ДО КНЯЗІВ КОРІАТОВИЧІВ

У попередньому номері «Подолянин» подав інформацію «Вернись, лесной олень…» про те, що міськвиконком відновив первісну назву своєї щорічної відзнаки – «Золотий олень», а вручення її в низці номінацій відбудеться 25 січня.

Заснування міської відзнаки «Золотий олень» і вручення її в січні абсолютно виправдане. Як не крути, а історія Кам’янця, з одного боку – чисто міфологічного, починається з легенди про братів-князів Коріатовичів, які, полюючи на оленя, дополювалися до заснування міста. А місто, яке не має своїх міфів, або маючи, їх не шанує, – це вже не місто, а випадковий натовп людей, що мешкають на спільній території.

Але з іншого боку – вже наукового, реальна історія міста над Смотричем починається з грамоти кам’янецькій громаді від тих самих братів-князів Коріатовичів. Причому, як це встановили Михайло Грушевський і Юхим Сіцінський, цю грамоту було видано в січні 1374 р. – у день Івана Предтечі (того самого, що всі свята забирає на плечі). Тож вручення міської відзнаки саме в січні, після завершення зимового циклу свят, виправдане не тільки тим, що рік закінчився і є вагомі підстави взятися за його підсумки, а й тим, що січневими урочистостями ми перекидаємо міцний місток до першого відомого та надзвичайно важливого документа з історії рідного міста.