Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Грудня 2012

БЕЗ СНУ ТА ВІДПОЧИНКУ

Боротьба зі сніговими заметами тривала і минулого тижня. Упродовж декількох діб начальники відділів і управлінь РДА, закріплені за визначеними напрямками, разом із працівниками дорож¬ніх служб і далі працювали в гарячому режимі. Поступово стали доступними Оринин, Теклівка та Ріпинці.

БЕЗ СНУ ТА ВІДПОЧИНКУ21 грудня намагалися пробивати найскладніші ділянки Шустовецького напрямку. Про¬тягом доби тут працювала техніка філії ТОВ СП «Нібулон» с.Привороття, 6 фронтальних навантажувачів філії «Кам’янець-Подільська ДЕД», ще один надало ПАТ «Подільський цемент». Голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК контролював розчищення цією технікою дороги до Нововолодимирівки (найменшого із сіл Шустовецької сільради, тут мешкають 20 чоловік). 

Водночас люди працювали в селах Підпилип’янської та Приворотської сільрад. Висота снігу тут сягала понад 3 м, подекуди – і до 5 м. Техніку, яка в ході роботи ламалася, ремонтували та переобладнували. Невелику ділянку завдовжки 3 км, але надто складну, одна транспортна одиниця чистила протягом дня.

Непросто було дістатися до Подолян, Ніверки, Шустівців, Кізя, Адамівки. Тут дорога була як суцільний тунель. За ніч використовувалося в середньому понад 1200 л пального. Водій фронтального навантажувача Михайло МАТКОВСЬКИЙ з філії «Кам’янець-Подільська ДЕД» зазначив: 

– Працюємо майже цілодобово. Сьогодні я ліг спати о пів на четверту ранку, о 5.30 вже знову працював. І не тільки я, всі хлопці так працюють. Ви ж бачите, що робиться! А людям хліб у село треба завезти. Насамперед про них потрібно думати.

Найскладніший фронт робіт припав на БАТ-2, який надав факультет військової підготовки К-ПНУ ім.І.Огієнка. На ньому цілодобово працювали заступник командира батальйону з озброєння підполковник Віталій МЕРДЮК, старші сержанти Віктор КОЗАКОВ і Анатолій САБАДАШ. Віталій Вікторович прокоментував ситуацію так:

– Активна робота розпочалася в ніч з 15 на 16 грудня. Головним було розчистити напрямки магістралі транзитного напрямку – Гуменці, Жванець. Потім ми працювали над розчищенням доріг, що сполучають села, аби туди могли завезти продукти харчування та доїхати машини швидкої допомоги.

Першими зі снігового полону були звільнені Китайгород, де є будинок для людей похилого віку, обласний дитячий санаторій у Старій Ушиці, с.Грушка. Замело дорогу і до Гуменців, де в ПАТ «Авіс» кури могли залишитися без корму. Паралельно розчищалися й інші села. Було нелегко. Працювали ми переважно вночі. Техніка важка та й немаленька, їй потрібно якось розвертатися, об’їжджати легковий транспорт, що стояв уздовж дороги, аби не пошкодити його. Але найскладніше було керувати самим БАТом-2 через мороз і погану видимість.

22-23 грудня техніка знову працювала на Шустовецькому напрямку. 24 грудня залишилося 7 км дороги до Чорнокозинців. За словами директора філії «Кам’янець-Поділь¬ська ДЕД» Василя ЧОРНОГО, загалом від початку снігової стихії використано понад 25 т власного пального та 13,5 т надано за спонсорські кошти.

Михайло ЖЕЛІЗНИК зазначив:

– Сказати, що люди працювали в надлюдських умовах, – не сказати нічого. Без сну та відпочинку вони намагалися максимально робити свою справу. Особлива подяка й працівникам РЕМу. Слава Богу, без світла не залишився жоден населений пункт району. Зі стихією боротися непросто, але ми зробили все, аби її подолати. Дякую Вам за все!

Ірина ВАРЕНИЦЬКА, прес-служба РДА.