Четвер, 25 Квітня 2024 р.
11 Січня 2013

МАЄШ ДВІ КВАРТИРИ? ВИВЕРТАЙ КИШЕНІ

Ігорь БЄЛКОЩойно на міській Ратуші стрілки годинника перенесли нас у 2013 рік, тієї ж миті набрала законної сили стаття 265 Податкового кодексу України «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», який з самого початку позиціонувався як податок на розкіш. Але, як виявилося, й пересічним україн¬цям, у власності яких перебувають кілька житлових об’єктів, доведеться викласти із кишень не одну сотню гривень.

Тож хто має сплачувати за свої квадратні метри житла, «ПОДОЛЯНИН» вирішив дізнатися в начальника Кам’янець-Подільської ОДПІ Ігоря БЄЛКА.

– Платниками податку є фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової нерухомості. Не оподатковуються квартири, житлова площа (а не загальна!!!) яких не перевищує 120 кв.м, та будинки з житловою площею до 250 кв.м., – каже Ігор Антонович. – Ставка податку на нерухомість встановлюється сільською, селищною або міською радою за один квадратний метр житлової пло¬щі й надходитиме до місцевої скарбниці, де зареєстровано об’єкт. Отож, власники квартир, житлова площа яких більше 120 кв.м, але не перевищує 240 кв.м, і будинків, житлова площа яких більше 250 кв.м і не перевищує 500 кв.м, сплачуватимуть 1% роз¬міру мінімальної заробітної плати. За станом на 1 січня 2013 р., розмір мінімальної зарплати становить 1147 грн., тож 1% – це 11,47 грн. за кожен метр. 

Наприклад, ви – власник квартири житловою площею 200 кв.м. Від 200 кв.м віднімаємо 120 кв.м (площа, яка неоподатковується) і отримуємо 80 кв.м. Саме за ці метри і доведеться сплачувати податок у розмірі 11,47 грн. за 1 кв.м. Тож виходить, що в рік власник сплачує до міського бюджету 917,60 грн. Аналогічно обраховується і сума податку для власника будинку.

Для квартир житловою площею понад 240 кв.м і будинків – понад 500 кв.м ставка податку збільшується і становить 2,7% від розміру «мінімалки», тобто 30,97 грн. за 1 кв.м.

Юридичні особи обчислюють суму податку самостійно і на всю житлову площу. До лютого податковій вони мають надати відповідну декларацію. 

Для прикладу, у власності юрособи значаться два об’єкти житлової нерухомості: квартира, житлова площа якої 260 кв.м, і будинок житловою площею 180 кв.м. Тоді юрособа за 2013 р. має заплатити податок на нерухомість у сумі 10116,54 грн: за квартиру – 8051,94 грн. 

(260 кв.м х 2,7% х 1147 грн.); за житловий будинок –

2064,60 грн. (180 кв.м х 1% х 1147 грн.).

ПЛАТИМО ЗА:

– житлові будинки;

– квартири;

– котеджі;

– кімнати в комуналках.

НЕ ПЛАТИМО ЗА:

– житло, що належить державі або територіальним громадам;

– житло, що перебуває у зонах відчуження та обов’язкового відселення;

– нерухомість дитячих будинків сімейного типу;

– один садовий будинок або одну дачу;

– житло багатодітних сімей (троє і більше дітей), але не біль¬ше одного об’єкта на всю сім’ю;

– гуртожитки.

– Ігоре Антоновичу, хто має нараховувати розмір податку?

– Для фізичних осіб (громадян) – податкова інспекція. Раз на рік до 1 липня фізичній особі буде надходити податкове повідомлення-рішення, де й вказуватиметься сума податку та потрібні реквізити для оплати. Впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення власник має сплатити потрібну суму у будь-якому банку. Інакше буде застосовуватися штраф та пеня. Юридичні ж особи, повторюю, нараховують податок самостійно і сплачують його авансовими внесками щокварталу. 

– Є вже дані в податковій, хоча б орієнтовні, наскільки цьогоріч збагатиться міська скарбниця від сплаченого податку на нерухоме майно?

– Поки що фахівці Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державної міграційної служби збирають інформацію про об’єкти нерухомості та їх власників, яку подадуть в ОДПІ до 15 квітня. Що-квартально ця інформація буде поновлюватися. Тому поки не зійде сніг, говорити про поповнення бюджету зарано.

– Ігоре Антоновичу, наприклад, фізична особа має у власності дві квартири, житлова площа яких відповідно 40 та

60 кв.м. Тобто, сума площ квартир вписується в пільгові рамки. Чи має власник сплачувати податок?

– За одну квартиру сплатити податок все ж таки доведеться. Для цього власник має звернутися до податкової, написати заяву, в якій треба вказати, до якого житла застосувати пільгу. Юрособам, на відміну від громадян, привілеїв щодо сплати податку на нерухомість, немає. Їм доведеться сплатити за всі житлові об’єкти незалежно від їх площі.

– Для прикладу, у власності чоловіка квартира з житловою площею 120 кв.м та дача. Чи потрібно сплачувати в цьому випадку?

– Ні. Квартири із житловою площею до 120 кв.м та дачні садиби не оподатковуються. 

– Якщо в нерухомості декілька власників, на кого покладено податкову ношу?

– Все залежить від того, яка це власність: спільна сумісна або спільна часткова. При спільній сумісній власності частки кожного з власників не визначено, й особи користуються такою нерухомістю спільно, а за бажанням можуть виділити в натурі свою частку. Якщо нерухомість перебуває в спільній сумісній власності без поділу часток у натурі, то власники обирають одну особу, на плечі якої і ляже податковий тягар. Якщо ж дійти згоди мирним шляхом не вдасться, розрубати гордіїв вузол допоможе суд.

Спільна часткова власність передбачає визначення частки кожного із власників. При спільній частковій власності кожна особа сплачує податок за належну їй частку. Тобто, якщо у спільній власності двох фізичних осіб (частка кожного 1/2) перебуває квартира житловою площею 

260 кв.м, тоді обидва власники мають сплатити податок на

нерухомість таким чином:

130 кв.м – 120 кв.м = 10 кв.м х 1% х 1147 = 114,7 грн.

Коли ж нерухомістю володіють декілька осіб на правах сумісної власності та її розділено між ними в натурі, кожний власник сплачує податок за свою частину.

– Ігоре Антоновичу, а як бути, якщо протягом року в нерухомості змінився власник.

– Податок на нерухомість мають сплатити і колишній, і новий власники: перший має проплатити за період з 1 січня до початку місяця, коли втратив право власності, а новий – з моменту набуття права власності та до кінця року.


Доки новий податок жваво обговорюється власниками квартир і будинків, деякі юристи радять, як знайти лазівки, аби платити менше.

1. Оформивши будинок із житловою площею 750 кв.м на себе, дружину і дитину, ви заощадите 14 485,50 грн. Але розподілити квадратні метри можна лише на власників нерухомості. Якщо пропишете в себе родичів, а самі залишитеся єдиним власником, від сплати податку будуть звільнені лише 120 «квадратів».

2. Зменшити розмір житлової площі можна за допомогою перепланування в квартирі й оформлення в Державній реєстраційній службі України перерозподілу загальної та житлової площі.

3. Дачні будиночки (але не більше одного будинку на одного платника податку) не оподатковуються цим збором. Якщо у вас 2 дачі, одну з них можна оформити на родичів.

4. Юридичні особи мають право переоформити нерухомість на засновника, співробітника, родича або іншу фізичну особу, аби вони скористалися пільгою.