Четвер, 18 Квітня 2024 р.
11 Січня 2013

«МІСЬКТЕПЛОВОДЕНЕРГІЯ» ПРАЦЮЄ – АЖ ПАРУЄ!

«МІСЬКТЕПЛОВОДЕНЕРГІЯ» ПРАЦЮЄ - АЖ ПАРУЄ!8 січня в прес-центрі міської ради відбувся брифінг директора КП «Міськтепловоденергія» Валерія ГОРДІЙЧУКА та його заступника з економічних питань Світлани ЛЕНЬ, де було підведено підсумки роботи підприємства за 2012 р.

– «Міськтепловоденергія» – одна з найбільших організацій міста, де працюють 885 чоловік. Торік до бюджетів різного рівня нами було сплачено понад 24 мільйони гривень податків, – розпочав розмову Валерій Григорович. – Тому я вважаю своїм обов’язком розповісти, як підприємство працювало минулого року.

Надворі, Слава Богу, вже січень, і видно, що підприємство влітку не байдикувало – поки не було жодного великого пориву на теплових мережах, які б ставили під загрозу обігрів міста. Отже, проведені влітку ремонти за рахунок підприєства дали результати. 

Основний акцент під час брифінгу було зроблено на новинках, які втілюються в життя на підприємстві.

– Я не працював тут три роки і навіть не уявляв, що за цей час можна було все так зруйнувати. Коли очолював під¬приєм¬ство, теплові пункти були на автоматичному регулюванні подачі води. Потім це перестало працювати, і тільки тепер ми повертаємо все назад.

Не хочу, щоб говорили про те, як ми подаємо воду, обігріваємо будинки чи чистимо каналізацію. Це наша щоденна робота, – зауважив Валерій Гордійчук. – А от про наші модернізацію і нововведення громада хай би знала. Нам насправді є чим пишатися.

2012 р. підприємство завершило освоєння коштів кредиту Світового банку, який отримано на модернізацію сис-

тем водопостачання та водовідведення. Вже підраховано перші цифри з економії від впровадження нового обладнання – за IV квартал 2012 р. зекономлено 602,7 тис. кВт-год (650 тис.грн.). У планах на 2013 р. – економія 3,2 млн.грн.

Міжнародні експерти провели аналіз якості освоєння кредиту та роботи підприємства з іншими фінансовими установами й визначили, що за 15 критеріями КП «Міськтепловоденергія» є кращим в Україні. А загалом підприємство зайняло друге місце серед 54 підприємств, які претендували на отримання чергового кредиту від Світового банку. Йдеться про 10 млн. доларів США, які будуть використані для оновлення системи теплопостачання. Кредит видається на 17 років під 0,5% річних з відстрочкою платежу тіла кредиту на 

7 років. Роботи будуть виконуватися відповідно до плану розвитку теплового господарства, затвердженого сесією міськради, де передбачено відмову від роботи ТЕЦ та будівництво в місті нових модульних котелень із системою когенерації.

Частково процес пішов: у селищі цукрового заводу розпочато будівництво модельної котельні, для якої вже повністю скомплектовано обладнання, яке замовили в Івано-Франківську. Роботи виконуються за кошти, які надійшли в рахунок оплати за газ (2 млн.грн.).

Минулого року з Держбюджету при співфінансуванні з міської скарбниці залучено 2,9 млн.грн. на заміну головного каналізаційного колектора, що пролягає під пр.Грушевського. Загалом замінено 2,4 км аварійного колектора.

Завдяки новим матеріалам, з яких виготовлені ці труби, місто зможе принаймні на 100 років забути про проблему каналізаційного колектора.

Справжньою сенсацією в галузі енергозбереження є встановлення в Кам’ян¬ці-Подільському першої установки, яка переробляє сонячну енергію на теплову. На даху дитячого садка №23 встановлено сонячний колектор для нагрівання води. Технологія дозволяє нагрівати за день 400 літрів води, температура якої може досягати 800С.

За декілька місяців роботи колектор показав себе дуже ефективно, тому Валерій Гордійчук вважає, що варто ініціювати встановлення таких установок у всіх дитячих садках міста, що дозволить зекономити значні кошти влітку. А ще краще, аби, за умови фінансування з міського бюджету, такі колектори з’явилися в усіх бюджетних установах.

Наступним ноу-хау є автоматизація котелень міста. 2012 року КП «Міськтепловоденергія» здійснило комплекс робіт з автоматизації обладнання двох котелень. Так, у серпні введено в дію першу автоматизовану котельню на вул.Князів Коріатовичів, 56, де встановлено сучасні котли «Вісман» і дві ко¬генераційні установки. Всі роботи виконувалися виключно за кошти підприємства.

Згодом переведено на автоматичний режим і роботу котельні в селищі Першотравневому. Управління котельнями здійснюється з єдиної диспетчерської на вул.Тімірязєва, 123. Це дозволяє уникати так званого людського фактора та економити кошти.

Ось ще декілька показників роботи 2012 р. Замінено 2,4 км трубопроводів теплопостачання; 1,1 км трубопроводів гарячого водопостачання і ліній рециркуляції; 107 одиниць запірної арматури; 3,1 км водопровідних мереж; 2,5 км каналізаційних мереж. На внутрішньобудинкових мережах здійснено промивання систем опалення в 13-ти будинках; замінено близько 4 км мереж тепло-, водопостачання та водовідведення.

У планах на наступний рік переведення всіх котелень на автоматичний режим роботи. Це дозволить більш раціонально використовувати природний газ (а це, поряд із наданням якісних послуг, є на сьогодні головним завданням). Бо регулювання подачі тепла в ручному режимі не дозволяє з точністю до сотих виставляти температуру. А при таких обсягах, які використовує підприємство, навіть найменша похибка виливається в сотні тисяч гривень.

Наприкінці брифінгу журналісти поцікавилися можливим підвищенням тарифів на послуги КП «Міськтепловод¬енергія». Його ймовірність представники підприємства не заперечували, на¬віть навели цифри, що діючі тарифи нижчі від собівартості послуг десь на

30-40 відсотків, проте зазначили, що тарифи визначає не місто, а НКРЕ, і поки що нічого з цього приводу достеменно не відомо.

Вероніка ВЛАСЮК (прес-служба

КП «Міськтепловоденергія»),

Ольга МІРКОТАН.