Середа, 24 Квітня 2024 р.
25 Січня 2013

І СМІТТЯ ДОРОЖЧАЄ…

Ми повідомляли (див. «ПОДОЛЯНИН» від 28 грудня 2012 р., стаття «Тарифні дебати» на стор.3), що з 1 січня в місті рішенням виконкому скореговано тарифи на вивезення твердих побутових відходів. ЖЕКи вже внесли ці зміни у тарифи квартплати, а ось ОСББ відмовляються це зробити. 21 січня вони провели збори з цього приводу, на яких обурювались тим, що не було проведено громадських слухань, і запропонували, аби КП «Спецкомунтранс», яке й займається вивезенням сміття, укладало угоди безпосередньо із мешканцями будинків, і кожен з них оплачував цю послугу. 

І СМІТТЯ ДОРОЖЧАЄ...Наступного дня під час чергового брифінгу це питання порушили заступник міського голови Сергій БАБІЙ і директор департаменту економіки Майя ГУРСЬКА. За їхніми словами, тариф на вивезення сміття востаннє підвищувався ще 2010 р. Тому цілком логічним є його зростання, оскільки за ці роки збільшився і розмір зарплати, і вартість пального, запчастин тощо.

– Дискусія щодо виведення тарифу на вивезення сміття із квартплати на окремий ненова. Але цього разу потрібно буде знову корегувати тариф у бік збільшення, оскільки доведеться витрачати додаткові кошти на абонентську службу, виготовлення абонентських книжок тощо, – зазначив Сергій Віталійович.  

Отож, з 1 січня жителі багатоквартирних будинків сплачуватимуть за вивезення сміття 0,286 грн. за 1 кв.м житлової площі (старий тариф – 0,163 грн.), незважаючи на кількість прописаних у квартирі. Для приватного сектору ця послуга буде коштувати 3,35 грн. з одного мешканця.

За словами Майї Гурської, навіть після корегування тариф на вивезення та утилізацію твердих побутових відходів у нашому місті є значно нижчим, ніж в інших містах. Для прикладу, в Шепетівці, Чернівцях, Жмеринці, Дунаївцях жителі сплачують за 1 куб.м сміття від 25 до 43,13 грн., в той час як у нас – 22,39 грн.

А 23 січня під час зустрічі представників влади та керівників ОСББ впродовж години знову дискутували про вартість і механізм нарахування тарифу на вивезення сміття. Окреслених 6 проблемних питань передано узгоджувальній комісії, яку очолює заступник міського голови з економічних питань Василь СТРОЯНОВСЬКИЙ.