П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
1 Лютого 2013

БАБІЙ ОБІЦЯЄ «ПЕРЕПИСАТИ» ЧЕХОВА

29 січня депутатів міської ради зібрала чергова 38 сесія. За дві години народним обранцям вдалося ухвалити не лише 13 основних, що були на порядку денному, але й 2 додаткові питання. Дата проведення сесії співпала із Днем пам’яті героїв Крут, тому, за зверненням представника фракції ВО «Батьківщина» Дмитра НОВІКОВА, перед тим, як розпочати роботу, депутати вшанували героїв хвилиною мовчання.

«ЛОЖКА ДЬОГТЮ» В КОМУНАЛЬНІЙ БОЧЦІ

БАБІЙ ОБІЦЯЄ «ПЕРЕПИСАТИ» ЧЕХОВАЗвіт заступника міського голови Сергія БАБІЯ про роботу департаменту ЖПДІ 2012-го вирішили розпочати із запитань, аби дещо розбавити «бочку меду» комунальників декількома «ложками дьогтю». Першими серед них були претензії щодо вул.Чехова з її розпочатим, але незавершеним ремонтом. Обурюються народні обранці тим, що близько 2 років жодних зрушень, і місто досі не має якісного сполучення між Хмельницьким шосе та пр.Грушевського.

– Міським головою було зупинено роботи на вул.Чехова за раніше затвердженим проектом, який виготовили із суттєвими помилками. Якби ми не зупинили робіт, дорога була б уже готова. Однак сьогодні перед нами постала би нова проблема – її ремонт. Тому ми й вирішили призупинити роботи на рік, виготовити новий проект і нарешті зробити там якісну дорогу, – пояснює заступник міського голови Сергій Бабій.

А трапилось це тому, як виправдовуються комунальники, що коштів, виділених на розробку проекту, було занадто мало. Крім того, готували його згідно зі стандартами ДСТУ 1956 р., тож, як кажуть, яка рибка, така й юшка. Аби таке не повторювалося, депутати тепер пропонують серйозно зайнятися пошуком спеціаліста з проектування міських доріг і навіть створити на базі департаменту спеціалізований відділ.

Наразі ж, за словами Сергія Віталійовича, на вул.Чехова тривають підготовчі роботи. Тут уже встановлено 17 електричних опор, завезено щебінь. Завершити ж повністю реконструкцію обіцяють цього року та за новим проектом.

ЗМІНИЛИ ПРОПИСКУ

Окрім комунальних, депутати зачепили і майнові питання. Зокрема, вирішували долю майна ви¬вільнених війсь¬кових містечок.

Надати згоду на прийняття до комунальної власності міста будівель за адресами: Хмельницьке шосе, 21, вул.Суворова,12 та 15, вул.Вокзальна, 77а міська рада вирішила відповідно до звернення начальника КЕВ м.Чернівці. Однак зарахувати до списку міського майна заявники пропонують лише будівлі колишніх військових містечок, тоді як про земельні ділянки у зверненні не йдеться. Саме цей факт і насторожує депутатів.

– Починати цю справу потрібно лише з постанови Кабінету Міністрів України, – переконаний депутат міської ради майор Сергій МАЛЬЧЕНКО. – І пункт про власність на землю в рішення теж обов’язково потрібно включити. Тому я пропоную депутатам міської ради підготувати відповідне звернення до Кабміну та профільного міністерства.

Однак, як пояснили юристи, такі постанови уряд приймає лише у відповідь на згоду міської громади включити до комунальної власності колишні об’єкти військових. Виключне ж право розпоряджатись землями державної власності з 1 січня 2013 р. мають обласні державні адміністрації. Вони й погоджуватимуть перехід ділянок на баланс міста. А вже потім відповідну постанову готуватиме Кабмін.

Тож депутати вирішили, що «дарованому коню в зуби не дивляться» та зрештою ухвалили рішення про зарахування до активу комунального майна декількох нових об’єктів.

УТИЛІЗУВАТИ ЧИ ЗАКОПАТИ?

Визначали на сесії і перелік підприємств, яким необхідно отримати ліміти на утворення та розміщення відходів на 2014 р. До нього загалом потрапило 101 підприємство державної та приватної власності, які здійснюють операції у сфері поводження з небезпечними відходами на території міста. 

І хоча в Кам’янці-Подільському вже з’явилася єдина в Україні установка для утилізації ртутномістких ламп, витрачатись на безпечну переробку шкідливих відходів кам’янчани не поспішають. Скаржаться на брак коштів. Кажуть, що шкідливе сміття легше десь закопати, ніж здати на переробку. Тож виходить: в той час, як у Європі ламають голови, як уберегти довкілля, наші й далі, за старим добрим радянським звичаєм, везуть усе в каньйон.


Депутати міськради підтримали пропозицію адміністрації КП «Міськтепловоденергія» звернутися до керівництва держави щодо ситуації, яка склалася навколо укладання договорів на постачання природного газу на 2013 р. між нашим комунальним підприємством та НАК «Нафтогаз України».

Прес-служба КП «МТВЕ» розповсюдила відповідний коментар:

НАК «Нафтогаз» направив для підписання договори, які є неприйнятними для підприємства. «Нафтогаз» змушує купувати весь газ, який іде на втрати, за ціною промислового, вартість якого втричі вища за той, що постачається для виробництва тепла для населення. Відтак у рік КП «Міськтепловоденергія» зазнаватиме понад 10 млн.грн. збитків лише за умови виконання цього пункту.

Крім того, газопостачальна організація прописує умови проведення оплати, які суперечать чинному законодавству. Зокрема, якщо покупець не розраховується в повному обсязі за спожитий газ, то він у безспірному порядку зобов’язується сплатити, крім суми заборгованості, пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день простроченого платежу.

Такий пункт є неприйнятним, бо щомісяця залишається заборгованість, джерелом погашення якої є різниця в тарифах, яка не відшкодовується вчасно. Відповідно, НАК «Нафтогаз України» щомісяця буде нараховувати пеню, штрафні санкції, які підприємство змушене буде сплачувати, а сума основного боргу постійно зростатиме.

НАК «Нафтогаз України», користуючись своїм монопольним становищем, диктує умови укладання договорів. Тому міська рада просить Президента України, Прем’єр-міністра та Голову Антимонопольного комітету втрутитись у ситуацію та захистити комунальні теплопостачальні організації від такого свавілля.