П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Лютого 2013

ЗАМУРОВАНІ МЕРЕЖІ: ГАРНО І НЕБЕЗПЕЧНО

11 лютого в департаменті містобудування та архітектури відбулася нарада щодо впровадження новітніх технологій при проектуванні багатоповерхових житлових будинків. Ініціатором такої зустрічі проектантів, будівельників та експлуатаційних організацій став директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК. Нараду провели перший заступник міського голови Григорій ГОРШУНОВ і головний архітектор міста Ігор ПИРІЖОК. 

Ігор ПИРІЖОК, Валерій ГОРДІЙЧУК, Григорій ГОРШУНОВВалерій Гордійчук зауважив, що очолюване ним підприємство все частіше стикається з проблемою відсутності доступу до інженерних мереж у новозбудованих будинках. Люди роблять сучасні ремонти, замуровують мережі води та каналізації, а коли трапляється порив, то дістатися до них практично неможливо.

– Вирішити цю проблему доволі легко: потрібно, щоб проектанти передбачали стояки води та каналізації по зовнішній стіні квартири, а не внутрішній. Мережі мають розміщуватися в спеціальних шахтах, до яких буде доступ зі сходової клітини. Тоді для ліквідації аварії чи планового ремонту не треба буде нічого розбивати чи турбувати сусідів, – зазначив Валерій Григорович.

Ігор Пиріжок додав, що така практика широко застосовується в Європі.

Проектанти погодилися, що складності в цій роботі немає, головне – щоб замовники погоджувалися на додаткові витрати та замовляли такі проекти.

Григорій Горшунов запевнив, що проблема вирішується на рівні міської ради – відповідні норми будуть затверджені рішенням виконкому.

Інше проблемне питання, яке порушувалося на нараді, стосувалося індивідуального опалення. Будинки, які здаються останніми роками, майже наполовину не заселені, при цьому всі квартири мають індивідуальне опалення. Власники таких квартир часто перебувають за кордоном, відповідно, квартири не опалюються. Це призводить до розмороження стояків, недостатнього прогріву квартир, в яких люди живуть. Тому міська влада закликає проектувати будинки з централізованим опаленням, щоб уникати таких проблем.

Забудовники, зокрема Олександр Конюшенко, заявили, що проблеми з індивідуальним опаленням справді виникають дуже часто, але до їх вирішення потрібно підходити диференційовано – визначати, чи є можливість підключатися до центральної мережі, який її стан тощо. Крім того, Олександр Петрович зауважив, що купівельна спроможність кам’янчан значно знизилася, тому доводиться багато економити, а підведення опалення спричинить подорожчання квадратних метрів.

Упродовж тижня в департаменті містобудування збиратимуть пропозиції від проектантів і забудовників щодо вищезазначених питань. На наступній нараді, яка запланована на початок березня, буде напрацьовано подальший план дій.

Вероніка ВЛАСЮК,

прес-служба КП «МТВЕ».