П'ятница, 29 Березня 2024 р.
26 Квітня 2013

Не та свиня, що в оборі!

«ЧИСТО НЕ ТАМ, ДЕ ПРИБИРАЮТЬ, А ТАМ, ДЕ НЕ СМІТЯТЬ!» – цю вже затерту до дір фразу знову хочеться написати великими та жирними літерами. Адже разом із первоцвітами у лісах, парках, міських скверах і навіть на узбіччях «розквітли» гори сміття. Дивлячись на все це, мимоволі ловиш себе на думці, що звичкою «де ходиш, там і гадиш», на жаль, грішать не тільки представники родини всеїдних, але й значно вищі за видом гомосапієнси.

сміття1.jpgДнями в Кам’янці та районі пройшла масштабна толока. Сміття мішками збирали не лише комунальники, але й студенти, чиновники, громадські активісти та навіть депутати. Цьогорічний громадський суботник згуртував рекордну кількість ка­м’янчан. Втім здолати все виявилось таки не під силу ­ цьогорічна весна фіксує рекордну кількість сміття. Частину її «врожаю» ви й бачите на цих світлинах.

сміття2.jpgНа гори будівельного непотребу, купи пляшок, недоїдків і поліетиленових пакетиків, що наче гірлянди майорять навіть на деревах, сьогодні можна натрапити навіть перед власною багатоповерхівкою. До болю вражає одне з таких рукотворних видовищ на вул.Розвадовського. Люди «прикрасили» зелену зону розбитими старими унітазами, потрощеною цеглою, використаними коробками. Справжнє сміттєзвалище ­ прямісінько за сміттєвими баками. 

Своєрідною «візиткою» нашого міста стало стихійне звалище поблизу стоянки далекобійників на вул.Привокзальній. Взимку сюди звозили прибраний із вулиць сніг. Він розтанув ­ сміття залишилось. Ще донедавна з ним фотографувались іноземні далекобійники.

Втім, якщо сміття на міських вулицях ще ризикує втрапити до урни, то в найпопулярніших місцях відпочинку кам’янчан воно надовго стає невід’ємною частиною пейзажу. Так сталося і з нашим Смотрицьким каньйоном. Його схили щороку накопичують не лише залишки трапез відпочивальників, але й відходи з місцевих приватних господарств. Адже мешканці нав­колишніх будинків не гребують можливістю використати глибоченький каньйон як… вигрібну яму.

сміття4.jpgНа стихійні смітники ми натрапили і в лісі неподалік від с.Колубаївці. Порожні пляшки, поліетиленові пакетики, використані памперси й інші засоби особистої гігієни чудово пережили рясні снігопади й тріскучий мороз. І тепер разом із соковитою травою вони ще довго «милуватимуть» око нових поколінь відпочивальників. Адже без утилізації пластик проживе в лісі років 200, а на розкладання скла взагалі треба ціле тисячоліття.

Умудряються мешканці вивозити побутове сміття із власних дворів прямісінько на смуги автодоріг, у кювети, посадки. Ми заздримо чистоті доріг за кордоном і в той же час самі, опустивши вікно в авто, легким помахом руки викидаємо на проїжджу частину різний непотріб. Працівники філії «Кам’янець­По­діль­ська ДЕД» останнім часом просто шоковані забрудненням автошляхів, тому на дорогах державного значення будуть встановлені інформаційні таблиці з телефонами довіри (2­85­24; 2­54­54), на які можна зателефонувати, помітивши, що хтось викидає сміття на дорозі.

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ:

Таких фото можна робити тисячі. Саме вони свідчать про рівень нашої культури й вихованості, який, на жаль, опускається до найганебнішого. Не чекайте, поки комунальні служби підберуть сміття під вашим носом! Донесіть пакет із залишками вашого пікніка до сміттєвої урни! Не переступайте межі від людяності до свинства!