П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
8 Березня 2013

ЧИ Є У НАС ПЛАН? ТАК – ГЕНЕРАЛЬНИЙ!

У «ПОДОЛЯНИНІ» від 8, 15, 22 лютого та 1 березня, в рубриці «Звітуємо перед громадою», міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ розпочав розповідь про виконання своєї передвиборчої програми, яка має 14 позицій.

Сьогодні мер міста розповідає про роботу над завершенням Генерального плану міста.

Нагадуємо, що кам’янчани, котрі матимуть раціональні пропозиції щодо вдосконалення роботи міської влади в тому чи іншому напрямку, можуть викласти їх у письмовому вигляді та занести до редакції нашої газети. Ми передамо думку громади міському голові.

«ЗАВЕРШЕННЯ РОБОТИ НАД ГЕНЕРАЛЬНИМ ПЛАНОМ МІСТА»

Михайло СІМАШКЕВИЧ«Для подальшого розвитку Кам’янця необхідним було продовжити роботу над завершенням Генерального плану міста. 

Тому, щойно прийшов на посаду, почав працювати над тим, аби на державному рівні було затверджено подальший план розбудови Кам’янця-Подільського. Завдання виявилося із непростих, оскільки досить кропіткою була робота із виготовлення і збирання документації.

23 лютого 2012 р. трапилася визначна подія для нашого міста: в Києві на засіданні архітектурно-містобудівної ради при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було розглянуто Генеральний план Кам’янця-Подільського, до складу якого входить історико-архітектурний опорний план.

Після багатогранних обговорень і окремих зауважень науково-проектну документацію було схвалено і рекомендовано для затвердження на сесії міської ради.

Мені приємно, що коли фахівці представляли в Мінрегіонбуді новий Генплан нашого міста, Кам’янець-Подільський назвали прикладом для інших. Адже наше місто стало чи не єдиним, де було розроблено основний містобудівний документ. У цьому заслуга всіх, хто працював над виготовленням Генерального плану.

Можливо, комусь може здатись, що план забудови міста – це не настільки важлива й нагальна проблема, бо є інші питання, які потребують вирішення. Та хочу запевнити всіх кам’янчан, що для нас дуже важливо, яким буде місто в майбутньому.

Кам’янець-Подільський – це місто з багатою архітектурно-історичною спадщиною, і моє завдання як міського голови – зберегти те, що не можна знищувати, те, що не можна забудовувати новими спорудами. Таке стародавнє місто, як Кам’янець, не може собі дозволити розбудовуватися хаотично, безсистемно. Розробка нового плану спричинена тим, що попередній план було розроблено ще 1969 року, тому на сьогодні його сміливо можна назвати застарілим. До того ж його виконання часто-густо просто ігнорувалося.

У новому Генеральному плані, який уже набрав юридичної сили, розробники заклали хорошу базу як для збереження історичного середовища міста, так і для його подальшого розвитку. В документі передбачено встановлення обмежень містобудівної та архі¬тектурно-будівельної діяльності й збереження культурної спадщини та традиційного характеру середовища нашого міста. Я особисто готовий жорстко контролювати виконання цього документа, оскільки він розроблений на 25 років, тому вважаю, що на мене покладається відповідальність і за майбутнє міста. 

Попри те, що на виготовлення Генерального плану Кам’янця-Подільського з міського бюджету витрачено близько 700 тис.грн., гадаю, це було все ж таки доцільно, оскільки ми не можемо безвідповідально споглядати, як розбудовуватиметься наше місто. Маючи Генплан, який є стратегічним документом, а відтак і юридичною нормою, ми регулюватимемо розвиток міста. Думаю, що це завжди краще, ніж тотальний хаос.

До того ж вищезазначений документ дасть змогу в подальшому розвиватись місту як туристичному куточку України. Тому що в ньому закладено основні напрямки розвитку економіки, місця розташування готелів, торгових і спортивних центрів, адже місто повинно бути багатофункціональним. В основу документа покладено основне твердження: Кам’янець-Подільський – місто, де людина повинна почуватися комфортно.

Тому, думаю, що новий Генеральний план дасть змогу зробити Кам’янець-Подільський ще привабливішим, комфортнішим і сучаснішим містом, і при цьому не зруйнувати історичної спадщини.

Міський голова

Михайло СІМАШКЕВИЧ».