П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Квітня 2013

ПЕРШІ КРОКИ ДО УТИЛІЗАЦІЇ СМІТТЯ

Михайло СІМАШКЕВИЧ«ПОДОЛЯНИН» продовжує друкувати розповіді міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА про виконання передвиборчої програми, яка має 14 позицій.

Нагадуємо, що кам’янчани, котрі матимуть раціональні пропозиції щодо вдосконалення роботи міської влади в тому чи іншому напрямку, можуть викласти їх у письмовому вигляді та подати до редакції нашої газети. Ми передамо думку громади міському голові. Деякі листи надрукуємо в газеті.

Сьогодні мер міста розповідає про роботу над пунктом програми під назвою «Спорудження сучасного заводу з переробки твердих побутових відходів»:

«Питання збирання та утилізації сміття сьогодні дуже важливе для керівництва будь-якого сучасного міста. Кам’янець-Подільський не виняток. Неправильна утилізація чи зберігання небезпечних відходів шкідливо впливають і на екологію, і на організм людини.

Перш за все ми привели до ладу полігон твердих побутових відходів, який перебував у катастрофічному стані. А вже минулого року роботу з утримання сміттєзвалища визнано найкращою у Хмельницькій області.

Попри те, що будівництво сміттєпереробного заводу є досить затратним економічним проектом, ми продовжуємо над ним працювати.

Міська влада провела активну роботу з налагодження зв’язків з іноземними представниками, зокрема організацією «Нідерландсько-українська стала енергетична платформа» і консорціумом голландських компаній, які працюють над проектом з розробки техніко-економічних обгрунтувань ефективності відходів у нашому місті як сировини для виробництва біогазу.

Під час переговорів голландці висловили намір влаштувати роздільне збирання сміття і збудувати завод з переробки органічних відходів, що залишаються після забирання пляшок, скла і паперу, в тому числі відходів Довжоцького спиртозаводу, на біогаз. Але за умови, що ми гарантуємо стовідсоткову окупність проекту протягом 10 років. Під такими гарантійними забов’язаннями міська влада підписатися не могла.

Тому сьогодні ми знову перебуваємо в стадії переговорів, нових знайомств, бо чесних професійних людей, відверто кажучи, не так багато. Загалом за період 2010-2012 років ми провели переговори з 25-ма фірмами. П’ятеро – справді представники фірм, які займаються справою, решта, як не сумно, – пройдисвіти, перша умова яких – надходження коштів на їхні рахунки, а далі їх можна просто не побачити.

Цього тижня мав чергову зустріч з директором компанії «Промтехінвест», проте знову безрезультатну. Керівництво цього підприємства не переконало мене в прозорості своїх намірів і реальності проекту.

Щоб хоч якось зрушити це питання, я порушив його на державному рівні. Під час неформальної зустрічі з членом Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері житлово-комунальних послуг, Юрієм Хівричем ми обговорили перспективи утилізації та переробки сміття в нашому місті. Він пообіцяв сприяння у вирішенні цієї проблеми.

Але сміття накопичується щодня, тому щодня і потрібно працювати над проблемою. Зокрема, спільно з керівниками комунальних підприємств ми прийняли рішення про необхідність здійснення хоча б перших кроків з переробки відходів.

За моїм дорученням минулого року комунальні служби взялися вирішити насамперед проблему збирання небезпечних відходів, зокрема поширених сьогодні люмінесцентних ламп. Наразі укладено угоди зі спеціалізованими підприємствами, які мають відповідні ліцензії на здійснення операцій з цими предметами, передають їх для подальшої утилізації, а також облаштовують місця для тимчасового їхнього зберігання.

Проте населення не завжди реально оцінює ступінь загрози від шкідливих речовин, і небезпечні предмети не завжди здають до спеціалізованих пунктів прийому. Тому звертаюся до кам’янчан з проханням не бути байдужими, а дбати сьогодні про день завтрашній. Якщо одна лампа чи батарейка не становлять шкоди, то їхня загальна кількість, що накопичується в місті, за рік несе реальну загрозу: при пошкодженні люмінесцентної лампи випаровується ртуть, яка надзвичайно небезпечна для людського організму.

Поки не вирішено проблеми будівництва нового полігону твердих побутових відходів чи сміттєпереробного заводу, найефективніше, що можна зробити, – дбати, аби принаймні частина сміття на звалище просто не потрапляла.

З цією метою КП «Спецкомунтранс» власним коштом придбало 30 контейнерів євростандарту, які дають змогу здійснювати роздільне збирання сміття. Таким чином, деяку його частину можна буде переробляти, а не відвозити на сміттєзвалище. Сьогодні ми вже маємо обладнання для пресування пластику з подальшою його реалізацією. Також

уже чекає своєї черги спільний проект міської влади та

ООО «International Financial technology services», що передбачає в другому кварталі встановлення сучасної спеціалізованої лінії із сортування сміття. Тому матимемо можливість хоча б дещо зменшити кількість побутових відходів.

Цим ми зможемо пришвидшити переговори з фірмами, які зацікавлені в тому, аби в нашому місті побудувати сміттєпереробний завод.

Я хочу довести цю справу до логічного завершення, бо мені як кам’янчанину зовсім не байдуже, якою ж буде екологія міста через декілька років. За моєю ініціативою було проведено екологічний моніторинг міста, аби з’ясувати, яким повітрям дихають кам’янчани та якої якості воду п’ють. Хочу сказати, що результати грунтовно проведених досліджень мене приємно вразили, бо в місті є місця, які перебувають у гарному екологічному стані. Крім того, аби ще більше уваги привернути до питання екології в нашому місті, плануємо затвердити його Екологічний паспорт.

Вважаю, що утилізація побутових відходів стане одним із комплексних заходів, які допоможуть зробити наше місто чистішим, привабливішим та екологічнішим, попри те, що Кам’янець уже 2012 року названо найекологічнішим містом за версією журналу «Фокус».