Четвер, 28 Березня 2024 р.
12 Квітня 2013

НОВІ МАНЕВРИ «ОДИНИЧКИ»

Маршрутний колапс міських реформаторів продовжує розпалювати пристрасті довжоцьких пасажирів. Нагадаємо, що внаслідок змін у міських маршрутах, частина мешканців с.Довжок залишилась поза межами курсування «одинички», рух якої віднедавна зі Старого міста продовжили на територію Підзамча. Резонанс спричинили і численні скарги мешканців житлового масиву, яким спочатку маршрутку дали, а вже за два дні знову відібрали. Вже цього вівторка конфлікт згладжували «одиничками», які міська влада делегувала до зупинки поблизу магазину «Валентина».

А тим часом ми продовжували отримувати нові листи із підписами мешканців сіл Довжок і Смотрич та міста. Адже люди й досі бояться, що «одинички» можуть у будь-який момент знову зникнути з їхнього масиву, і просять одного – пустити міський маршрут №1 або комунальний автобус №23 центром села (дорогою поблизу сільської ради, церкви, школи й дитячого садочка). Скаржились люди і на плутанину в графіку руху через нестабільність «одинички». Адже одні від «Валентини» їдуть у місто, інші – ще повертають на «Кінопрокат».

Чималий шквал громадського обурення викликали і звинувачення на адресу маршрутників із «42-ки» (див. «ПОДОЛЯНИН» від 5 квітня). У відповідь захисники маршруту підготували власного листа, під текстом якого стоїть 29 підписів:

«Ми задоволені маршрутом №42, оскільки його водії віддано, відповідально обслуговують маршрут вже протягом 12 років. А щодо маршруту №1, то, згідно із Законом України «Про автомобільний транспорт», органи місцевого самоврядування не мають права запроваджувати маршрути, які виходять за межі населеного пункту», – пишуть мешканці віддалених куточків с.Довжок.

Коментує ситуацію основний адресат громадських скарг – міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ:

– Проїжджаючи територією району, міська маршрутка забирала врешті людей, які мають міську прописку, – пояснює Михайло Євстафійович, – Тож ми виконували свої функціональні обов’язки. А «42-й» маршрут залишився без пасажирів, бо люди, з метою економії, сідали біля церкви на «одиничку», проїзд в якій коштує дві, а не три гривні.

Наразі ж відбувається випробовування маршрутів, які могли б розв’язати гордіїв вузол перевезень мешканців Довжка. За словами міського голови, місто зовсім не проти піти назустріч проханням населення, але для цього потрібна згода району.

Голова РДА Михайло ЖЕЛІЗНИК у свою чергу вважає, що проблеми з маршрутками на Довжку взагалі немає.

– Як на мене, то цю проблему надумали самі перевізники, а підсилили її пертурбації з «першим» маршрутом, – пояснює Михайло Дмитрович. – Разом із міським головою ми прийняли рішення повернути «одиничку» на частину маршруту «восьмого», а «42-й» залишити без змін, підсиливши додатковими автобусами. А от у перспективі будемо працювати над тим, аби запустити на вулиці Шкільній комунальний автобус №23. Та станеться це не раніше, ніж за 2-3 місяці, адже вулиця поки ще ремонтується.

Тож, здається, черговий розділ довжоцької епопеї влада вже дописує. От чи завершиться вона загальним хеппі-ендом, сказати ще важко.