Середа, 08 Травня 2024 р.
26 Квітня 2013

«Погасіть фортецю!»

«Ефект заходу сонця» на шпилях башт Старої фортеці викликав у кам’янчан реакцію, рівносильну яскравому сяйву нової декоративної підсвітки, влаштованої спеціально до початку турсезону. 

DSC_1528.jpgПричому реакція ця полярна: від щирого захвату – до цілковитого несприйняття. Одні відзначають свіжість бачення і святковий вигляд фортеці, яка, на їхню думку, тепер іще більше сподобається туристам. Інші піддають ініціативу міської влади гострій критиці й порівнюють новий образ фортеці з Дісней-лендом, цирком-шапіто, вулицею червоних ліхтарів, замком Дракули чи палаючими мухоморами. 

Нагадаємо, що стару, класичну, підсвітку фортеці, встановлену 2004 р., довелося замінити, оскільки за цей час вийшли з ладу більшість прожекторів та електромережі. Нове світло вирішили робити вже за новими технологіями, що дозволяють значно економити електроенергію (замість 11 вцілілих прожекторів засяяли аж 240!), а ще – застосовувати які завгодно кольори. 

На розсуд громади було представлено п’ять варіантів підсвітки, з яких обрали втілений нині проект полтавської фірми «Полтава-Паритет». Щоправда, і на ескізі ніжно-червоні відблиски на шпилях насторожували. В реальності ж ми отримали башти, охоплені вогнем. Не приховує свого розчарування побаченим і директор НІАЗ «Кам’янець» Василь ФЕНЦУР, котрий мав відношення до вибору й корегування проекту.

– На жаль, не були враховані в достатній мірі мої рекомендації щодо точок освітлення й кольорів, – коментує Василь Володимирович. – Підсвітка мала б доповнювати й проявляти її архітектуру, а не вип’ячувати силою кольору й світла. Для пам’яток має використовуватись світло, яке відповідає кольору матеріалів. Гонт не може світитися криваво-червоним кольором, а стіни – їдким жовтим. А тут вийшло дуже різко, конт­растно й перенасичено. 

Цієї думки не поділяють кам’янецькі студенти, котрі, навпаки, втішилися веселим вогникам. Зокрема, в групі «Формат студента» вКонтакті із 277 чоловік 72,6% проголосували, що це «красиво, мені подобається», і лише 27% – що це «жах і несмак». 

Весь тиждень на інтернет-форумах та в соціальних мережах точаться суперечки з приводу того, варто чи не варто було підсвічувати головну історичну пам’ятку й візитівку нашого міста – Стару фортецю – різнокольоровим світлом, як це стало модним у Європі, чи усе ж таки зупинитись на класиці.  

Такої дискусії не обминув і наш побратим за пам’ятками – Львів. Там теж знайшлися ентузіасти, що підсвітили різнокольоровими вогниками декілька пам’яток, серед яких собор святого Юра. На сполох забило управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, яке розробило концепцію освітлення в центрі міста. Згідно з нею, підсвітка пам’яток архітектури має бути лише однотонною, а не кольоровою.   

Кам’янець уперше зустрівся із такою дилемою, тож наразі дискусія ведеться на рівні «подобається» – «не подобається». Хоча, мабуть, не завадило б визначитися із власними правилами, інакше в погоні за прогресом ціле Старе місто може невдовзі засяяти сіро-буро-малиновими кольорами, які, можливо, туристів  приваб­лять, однак виженуть геть дух середньовіччя. 

– Ми ще продовжуємо працювати над освітленням Старої фортеці, доробляємо, регулюємо, – запевняє заступник міського голови з комунальних питань Сергій БАБІЙ. – Щодо того, що комусь подобається, комусь не подобається – це лише справа смаку, всім не догодиш. Ми провели конкурс, і його виграв саме цей проект, під ним підписались управління архітектури і НІАЗ. Але ми не владні ортодокси й не хочемо нав’язувати людям того, що викликає в них негативні емоції. Це великий проект, який визначить вигляд фортеці щонайменше на наступні 10 років. Тому в найближчий тиждень-два спробуємо ще кілька варіантів з білим та жовтим світлом і вийдемо на оптимальний варіант.