Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
9 Травня 2013

БЕЗ МИНУЛОГО НЕМАЄ МАЙБУТНЬОГО

БЕЗ МИНУЛОГО НЕМАЄ МАЙБУТНЬОГО«ПОДОЛЯНИН» продовжує друкувати розповіді міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА про виконання передвиборчої програми, так само, як і листи громади, адресовані меру міста.

Сьогодні, в День Перемоги, Михайло Євстафійович розповідає про турботу про ветеранів війни та праці:

«Ветерани, війна – це слова, які викликають хвилювання і спогади, бо чи не в кожній сім’ї був хтось, хто пережив або й навіть став безпосереднім учасником воєнних дій.

Не обминула війна і моєї родини, тому знаю про події 1941-1945 рр. не лише із книг і фільмів, а й зі спогадів бабусі Ганни. Її доля, розповіді про дні воєнних і повоєнних лихоліть міцно закарбувалися в моїй пам’яті та свідомості.

Завжди з усмішкою згадую те миловидне обличчя, прижмурені очі – це та людина, яка викликала в мене захоплення та була уособленням сильної жінки, котра, попри всі негаразди в житті, залишалась оптимістично налаштованою.

Саме вона виховала в мені патріотичні почуття, вчила завжди з шаною та повагою ставитись до людей поважного віку. З дитинства пам’ятаю, що День Перемоги для нашої сім’ї завжди був чи не головним святом.

Я щасливий, що виховувався саме в такій родині, де мене навчили, що ветерани – це люди, яким завдячують своїм життям

і я, і мільйони українців.

Розуміючи, що 9 Травня є одним з найдорожчих днів для наших ветеранів, які бережуть пам’ять про кожен день війни, сьогодні я поставив крапку в багатолітніх дискусіях з приводу святкування Дня Перемоги. Чітко заявляю: воно проходитиме на міському стадіоні! Ми й надалі будемо організовувати масштабні дійства та святкові обіди, на яких ветерани залюбки діляться спогадами та знову відчувають радість перемоги, як колись 1945-го.

Та, на жаль, не всі учасники Другої світової війни в змозі відвідувати загальноміські заходи, адже багато з них важко хворіють. Проте вони ніколи не залишаються поза моєю увагою. Я особисто відвідую їх, висловлюю слова щирої вдячності, дослухаюся до їхніх проблем. Спілкування віч-на-віч допомагає набагато глибше вникнути в те, що хвилює цих людей, і відповідно допомогти їм.

Нещодавно ми відзначили День визволення міста від фашистських загарбників. Мені приємно, що в Кам’янці-Подільському чимало тих, хто переймається долею ветеранів. Не забуваємо ми й про тих, хто боровся за Кам’янець і не дожив до щасливого кінця – Дня його визволення. Хтозна, чи було б сьогодні на карті взагалі місто з назвою Кам’янець-Подільський, якби не ті, хто безстрашно обороняв його від фашистських загарбників.

Окрім пам’яті, яку маємо берегти, ми, кам’янчани, зобов’язані піклуватись про ветеранів, допомагати їм, бо вони сьогодні насправді потребують нашої з вами підтримки.

Чималу увагу в нашому місті приділяють історії, розповідям, спогадам очевидців і самих учасників війни. Тому 2012 року побачила світ книга «Навіки в пам’яті народній», написана учасниками Великої Вітчизняної війни, членами ради ветеранів міста і відомими кам’янчанами. Значну частину коштів на це видання було виділено з міського бюджету.

Намагаюся завжди бути присутнім на засіданнях ради ветеранів, де ми спільно вирішуємо наболілі проблеми.

Важливим, думаю, сьогодні є те, що ветерани Великої Вітчизняної війни і ветерани праці мають змогу впродовж п’яти днів безкоштовно користуватися комунальним транспортом, для них створено палату європейського зразка, де в комфортних умовах наші найповажніші кам’янчани мають можливість поправити своє здоров’я.

Резюмуючи, додам: подвиг цих людей неоціненний як для сучасного, так і для майбутніх поколінь. Тому моїм переконанням є і буде те, що без минулого немає майбутнього!

Шановні кам’янчани!

Сердечно вітаю вас з 68-ю річницею Великої Перемоги!

У цей славний день ми вшановуємо пам’ять героїв, які врятували нас від фашистського рабства. Героїв, які відстояли нашу землю і наше місто в пеклі Великої Вітчизняної війни.

У наших серцях завжди житиме світла пам’ять про подвиг фронтовиків і працівників тилу, звершений у важкі воєнні роки в ім’я свободи і щастя майбутніх поколінь.

Вічна пам’ять загиблим бійцям! Вічна слава героям війни! Зем
ний уклін усім ветеранам! Зі святом, дорогі кам’янчани!

З найкращими побажаннями, міський голова

Михайло СІМАШКЕВИЧ».