П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Травня 2013

МІСТО З БУДІВЕЛЬНОГО РАКУРСУ

Представники міської влади 22 травня провели нараду з керівниками будівельних організацій, яких закликали до співпраці та трохи активнішої участі в житті Кам’янця-Подільського.

Зацікавити будівельників енергозберігаючими технологіями і зведенням «пасивних» будинків, які економніше споживають енергію, намагався заступник міського голови Василь СТРОЯНОВСЬКИЙ. Такий досвід він запозичив під час поїздки до шведського міста Векшьо (детальніше про поїздку в «ПОДОЛЯНИНІ» від 2 травня ц.р.). Не тільки теоретично, але й практично підключити будівельні фірми до питання енергозбереження вирішив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ – він запросив керівників поїхати разом з ним 6 червня на всеукраїнську нараду з цього приводу.

СВОЇМ І ЧЕМНИМ – ЗНИЖКИ НА ЦЕМЕНТ

Втішив Михайло Євстафійович будівельників і можливою знижкою на цемент від ВАТ «Подільський цемент».

– Директор підприємства Семен Дарчук не проти давати нашим будівельникам певну знижку на цемент, – каже міський голова. – Але за умови, що її отримають тільки ті підприємці, які займаються будівництвом, а не ті, котрі фасують у мішки і продають.

ЧИ ДАСТЬ ДЕРЖАВА?

Зайшла мова і про гроші на будівельні об’єкти міста, які вже давно «просять» ремонту: Стара фортеця, Будинок правосуддя, Будинок культури та аварійний будинок на Нігинському шосе, 1. Міський голова повідомив, що нардеп Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО був на прийомі в Кабінеті Міністрів з цього приводу. Гроші грішми, а от обіцянку про те, що на 99% вони таки надійдуть у другому кварталі, місто вже має. Хоча, можливо, один чи два об’єкти з вищевказаних залишаться обділеними.

СТАРОМУ КВАРТАЛУ – ТЕПЛИЙ ПРОЕКТ

Про пілотний проект оновлення житлового фонду розповів начальник департаменту містобудування і архітектури Ігор ПИРІЖОК.

– Вже розроблена програма з утеплення найстарішого житлового кварталу забудови 60-х років – мікрорайону Черемушки, – каже Ігор Володимирович. – Запропоновано утеплити 7 будинків, замінити дах, інженерні конструкції, двері.

Загальна кошторисна вартість робіт – близько 15 млн.грн. Поговоривши з КП «Добробут», ми також вибрали 22 чотириповерхові будинки, яким можна добудувати 5-й мансардний поверх.

Забудовників запросили приходити з конкретними пропозиціями щодо цього.

ДОСТУПНЕ ЖИТЛО – ЗА ДОХОДИ ПОРУЧИТЕЛЯ

Цьогоріч збільшилася кількість будинків, що беруть участь у державній програмі «Доступне житло». Це Пушкінська, 44а, Грушевського, 50, Торгова площа, 1 («Рокор»); Пушкінська, 11, Уральська, 14, Розвадовського, 9 («Будмонтажсервіс»); Пушкінська, 26а («ВіватАгро»). Всього в місті таким кредитом уже скористалися 20 сімей.

– Сьогодні розширюється можливість отримати кредит, – каже завідувач відділу обліку, розподілу та приватизації житла Оксана КОСТИНЮК. – Якщо раніше розглядалися довідки про доходи тільки тих громадян, які беруть кредит, то нині ж можна брати до уваги доходи поручителя. 

ПОДАЙТЕ НА ДОРОГИ!

З пропозицією не бідкатися, а нарешті хоча б чимось зарадити понівеченим міським дорогам виступив підприємець, член виконкому Олександр БОРЕЙКО. Він висунув на загал ідею зібрати частину коштів на ремонт шляхів силами громади.

– У місті є понад 26 тисяч авто, які щодня «вбиваються» на ямах і витягують із кишень власників немалі суми. Та от якби кожен водій не пошкодував на рідні дороги, скажімо, 200 гривень, то можна було б набагато швидше й ефективніше змінити цю ситуацію, – каже Олександр Борейко.

Залишається лише розробити прозорий механізм збирання коштів, створити організацію чи фонд, який би цим займався, знайти людей, яким би довіряли, та заохотити до такої справи водіїв. Наразі ідея обговорюється.