Четвер, 28 Березня 2024 р.
31 Травня 2013

БАЛАКАТИ – НЕ ШТАНГУ ПІДНІМАТИ…

Всім відомо, що конфлікт між журналістами та спортсменами, який відбувся нещодавно в Києві, викликав бурхливу реакцію суспільства.

Вправи на тренажерах - запорука здоров’яЗрозумілі настрої людей, проте сьогодні я хочу зупинитися на тому, що зачепило особисто мене. Як президент міської Федерації боксу та кікбоксингу, не можу стримати свого обурення розмовами політологів у неділю на «5 каналі» про те, що влада використовує спортсменів-бандитів. Вважаю, що таким чином було наговорено на всіх, хто займається спортом. У тій прикрій ситуації окремий спортсмен, може, і був неправий, проте це не дає права навішувати ярлики на решту.

З яких це пір заняття спортом стали чимось ганебним? Усі батьки хочуть, аби їхні діти ходили на тренування, зміцнювали здоров’я та характер, врешті – могли себе захистити.

Я пригадую свою юність, у мене був чудовий тренер Микола Солопчук. Ми не тільки займалися спортом, а й ходили в походи, у нас виховували командний дух і розуміння того, що якраз спортсмен має з обережністю ставитися до своєї сили.

Кожен з чоловіків знає, що є випадки, коли потрібно відстояти свою честь, честь своєї дівчини. І замолоду хлопці гостріше реагують на провокації. Проте люди, які професійно займаються спортом, навпаки, стараються уникати якихось вуличних розборок, бо вони треновані й можуть завдати супернику серйозної шкоди. Кожен тренер вкладає в своїх вихованців прагнення до чесної перемоги, а не бажання застосувати силу до слабших за себе.

Якщо люди займаються спортом, це не означає, що вони – бандити. І я впевнений: нашій молоді більше потрібні нормальні умови для тренувань, нормальні спортивні школи, ніж якісь політичні баталії.

Ми з Федерацією боксу та громадською організацією «Добробут – цінність громади» намагаємось хоч щось зробити для ДЮСШ №2. Також готується документація для реконструкції цієї спортивної школи, аби можна було за допомогою нашого народного депутата просити в держави гроші.

До речі, заради цієї ж школи кам’янецькі спортсмени виступили проти міської влади.

Рік тому міська рада хотіла продовжити підприємцю термін оренди землі біля ДЮСШ №2. Хлопці вийшли з плакатами під виконком і врешті відстояли землю, тепер там турніки і майданчик для тренувань.

Нещодавно ми організовували турнір з боксу, присвячений Дню Перемоги, в якому взяли участь понад 160 учасників. Приїжджали команди і тренери від Львова до Донецька. Було приємно дивитися на те, як Кам’янець і спорт єднають людей з різних куточків країни.

Треба пам’ятати, що спортсмени – це, в першу чергу, наші діти, і як ми їх виховуємо, такими вони і будуть.

І політики повинні об’єднуватися, щоб виховувати здорову націю. Я не думаю, що Віталій Кличко допоміг з облаштуванням спортивної школи у нас, на мікрорайоні Жовтневому, щоб там виховували бандитів. Швидше, навпаки.

Я глибоко переконаний, що дітям краще там займатися спортом, ніж слухати порожні теревені з телевізора, де політологи вішають на всіх ярлики. До речі, ні для кого не секрет, що для позитивної популяризації нашої країни в світі спортсмени роблять набагато більше, ніж політики, і тим більше політологи.

Валерій СЛОБОДЯН, президент міської Федерації боксу

та кікбоксингу «Ринг», депутат міськради.