П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
31 Травня 2013

ДО ЖЕО ЗАСУКАЛИ РУКАВИ

У департаменті ЖПДІ взялися вивести на чисту воду правління житлово-експлуатаційного об’єднання ТСЖББ, адже запевняють, що ситуація в будинках, які перебувають на його обслуговуванні, дійшла до абсолютного господарського безладу.

Ще в минулому номері «ПОДОЛЯНИНА», в рубриці «Нам пишуть», ми згадували про невирішені певні питання благоустрою в будинках ЖЕО ТСЖББ, яке очолює Юрій НАДОЛЬСЬКИЙ. Директор департаменту ЖПДІ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ нам повідомив, що об’єднання має не лише низку комунальних проблем, але й правлінських, тому правоохоронні органи вже працюють над цим питанням. А

завідувач відділу розвитку ОСББ Віктор БАЛАНЮК взявся пояснити ситуацію і запропонувати мешканцям альтернативний варіант.

– Зважаючи на численні скарги мешканців, ми проаналізували роботу правлінь будинків і встановили, що в багатьох з них відсутнє правління та ревізійна комісія взагалі, інші правління самоусунулись від виконання покладених на них обов’язків у надії, що все зробить керівництво ЖЕО, – каже Віктор Іванович. – Начальник ЖЕО Юрій Надольський не звітує перед мешканцями про виконані роботи та витрачені кошти, а ревізійні комісії не перевіряють його діяльності. Борги жителів перед ЖЕО зросли більш ніж на 600 тисяч гривень. А на запитання до людей, чому вони не платять квартплати, більшість відповідає, що не задоволені якістю послуг і відсутністю деяких з них взагалі. Не зрозуміло також, яким чином ТОВ «Сервіс-2002» (Юрій Надольський) може надавати послуги з утримання п’яти житлових будинків, не маючи в своєму штаті жодного найманого працівника.

Зі слів Віктора Баланюка, це той випадок, коли правління ЖЕО, користуючись байдужістю мешканців, фактично вийшло з-під контролю громади і звело нанівець обслуговування будинку, використовуючи в той чи інший спосіб кошти, що їх вносять мешканці на його утримання.

– Ми хочемо пояснити, що можна самостійно управляти будинком і спрямовувати членські внески на його утримання, а не на утримання персоналу обслуговуючої організації, – запевняє Віктор Іванович. – За останні роки 11 будинків із 46, які входили до ЖЕО, створили ОСББ і сьогодні успішно управляють через своє правління будинками. Наразі ще в трьох будинках готуються збори із виходу з ЖЕО ТСЖББ. Часто на практиці буває, що й члени ОСББ не можуть не лише порозумітися одне з одним, аби ухвалити якесь спільне рішення, але й навіть зібратися всі разом на збори, аби вони набули легітимності. Та якщо всі власники квартир братимуть активну участь в управлінні будинком, то захистити свої права цілком можливо.