Четвер, 25 Квітня 2024 р.
31 Травня 2013

СЕСІЯ МІСЬКРАДИ: ПИТАНЬ БАГАТО, ГРОШЕЙ МАЛО

29 травня на черговій сесії міськради було розглянуто 129 питань (з них 97 земельних). Але ми зупинимося на найбільш дискусійних.

Добре пам’ятаючи, як минулої зими сніг став надзвичайною ситуацією, депутати жваво обговорювали звіт начальника департаменту ЖПДІ Олександра БАБЧИНСЬКОГО про підготовку до роботи в осінньо-зимовий період. Олександр Васильович довів до відома народних обранців, що ситуація майже не змінилася –  снігоочисної та посипальної техніки досі бракує, а наявна давно вже проситься на пенсію. Придбати її за кошти міста нереально, але міський голова повідомив, що область нібито має з цим допомогти. Також область обіцяла додатково виділити понад 800 тис.грн., які міська влада планує використати на ремонт вул.Данила Галицького.

–  Вже сьогодні житлово-комунальне господарство недофінансовано на чотири мільйони гривень. Їх просто немає, – додав Михайло СІМАШКЕВИЧ. – Ті гроші, які в нас є, казначейство не пропускає. Склалася дуже серйозна ситуація. У нас, в комунальній сфері, люди не отримують зарплати по 3-4 місяці, бо  хтось у Мінфіні придумав, що прибирання міста не відноситься до захищених статей. Ось і виходить, що бюджетники отримують зарплату, а комунальники – ні.

Ми вже підготували листи, і я особисто наприкінці тижня поїду до Києва, щоб вирішити питання фінансування міста. Працювати неможливо, ситуація критична. Нам довелося зупинити комунальні автобуси, бо 600 тисяч за пільгові перевезення заборгувала держава. Ми ж не можемо постійно брати кошти в підприємців.

Обговорюючи звернення міськради до прем’єр-міністра України щодо своєчасного виділення коштів з Держбюджету на пільгові перевезення, депутати торкнулись і скарг жителів Старого міста на переповненість маршруток №1, через що неможливо нормально виїхати в центр.

– Перший маршрут ми продовжили частиною восьмого. Справді, у нас були збої при перевезеннях, – зазначив заступник начальника управління доріг та інфраструктури департаменту ЖПДІ Сергій ДЕРГУНОВ, – проте ми їх відкориговуємо. Протягом тижня моніторили ситуацію і побачили, що не вистачає 8 машин на маршруті та не дотримується інтервал руху в 2-3 хвилини.

Тепер уже працюють 32 автобуси (а було 21), і останні спостереження свідчать, що і інтервал руху врегулювався. До того ж потрібно рахувати не те, скільки маршруток ти пропустив, а скільки хвилин прочекав на зупинці. Якщо пропустив три маршрутки і поїхав через 10 хвилин, то для міста це цілком прийнятно.

Про ще одну подію в Старому місті йшлося під час обговорення Програми розвитку малого підприємництва. Зокрема, депутат Сергій АКИМОВИЧ, спираючись на скарги підприємців, перепитав, чи правда, що перенесення сувенірного ринку з нинішнього місця на територію за Ратушею обійдеться кожному підприємцю ринку у 6-10 тис.грн.? Достеменної відповіді надано не було, зате пролунало пояснення, що на новому місці кожен підприємець облаштує прилеглу до власного кіоску територію тротуарною плиткою.

Крім звернення про пільгові перевезення, депутати розглядали ще два, адресатами яких був і Президент, і прем’єр.

Перший лист фактично містив прохання зупинити знищення державою мережі початкових мистецьких навчальних закладів, адже оптимізація і переведення їх на самоокупність призведе до того, що батьківську плату мало хто зможе собі дозволити. Зайве говорити, що заклади позакриваються, а дозвілля дітей проходитиме на вулиці. 

Друге ж звернення було відгуком на прохання ГО «Батьківський комітет захисту дітей», яка пропонувала засудити політику нав’язування нашому народу гендерних тенденцій, ворожих технологій ювенальної юстиції та заборонити секспросвіту.

Відверто кажучи, є сумніви, що керманичі держави прочитали б оці звернення і одразу пішли назустріч проханням кам’янецьких депутатів. Проте чомусь наші народні обранці вирішили, що за боротьбу з геями словечко варто замовити, а от мистецька освіта дітей такого ентузіазму не викликала, і це звернення потрібних голосів не набрало.