Субота, 27 Квітня 2024 р.
7 Червня 2013

ДОБРОВІЛЬНО-ПРИМУСОВА ГАЗОВА АТАКА?

Епопея зі встановленням безкоштовних газових лічильників у квартирах кам’янчан триває. У грудні минулого року «ПОДОЛЯНИН» писав про всі плюси й мінуси цього процесу.

Вже на початку червня знову маємо дві новини – добру і погану. Якщо про хороше, то цього року також виділено чималу кількість лічильників, котрі безкоштовно встановлюють у місцевих квартирах працівники Кам’янець-Подільської філії ПАТ «Хмельницькгаз». Так, від лютого до квітня встановили 1560 лічильників, а до 1 листопада ними планують забезпечити ще 1320 сімей. Нагадаємо, що, згідно із законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», до початку 2016 р. всі, хто має вдома газові колонки, повинні розпочати облік споживання природного газу, який використовується для підігріву води та приготування їжі.

Але, як показує практика, такі благі наміри виконуються за принципом «нравится – не нравится, терпи, моя красавица». Бо ж як інакше пояснити чергову появу в під’їздах будинків погрозливих оголошень на кшталт: «У разі відмови споживача від встановлення лічильника газу з ініціативи і за кошти газопостачального підприємства, газопостачання таких квартир буде припинено того ж дня». Такі попередження не на жарт обурили кам’янчан, адже півроку тому директор Кам’янець-Подільської філії ПАТ «Хмельницькгаз» Яків ГАРШТ через нашу газету пообіцяв, що такі оголошення більше не будуть розповсюджуватись, оскільки вони є недостовірними.

Здивувались таким скаргам і ми, бо ж добре пам’ятаємо, чим закінчилася наша розмова із Яковом Йосиповичем. Чому такі попередження почали з’являтися знову, ми ще раз перепитали в головного газовика міста та району, але цього разу його думка була протилежною.

– Я не міг такого казати, оскільки, згідно з постановою Кабміну №2246, ми маємо право відімкнути газопостачання в разі відмови споживача від встановлення лічильника, – заявив Яків ГАРШТ.

Але ж якщо в мене сьогодні день народження, запрошено купу гостей, і я просто не маю змоги розпочинати такі роботи в квартирі саме того дня, який визначило ПАТ «Хмельницькгаз»? Або ж взагалі не потрібен мені ваш лічильник, я хочу купити його самостійно. Чому за це мають припиняти газопостачання, адже, згідно із законом, я маю право розпочати облік газу лише з 2016 року, в запасі ще 2 роки?

– Наші співробітники ніколи не відмовлялися йти назустріч споживачам, якщо комусь не виходить встановити лічильник одного дня, можна домовитися про інший, усі ж ми люди, – додав Яків Йосипович.