Субота, 27 Квітня 2024 р.
12 Липня 2013

«АЛЬО, ГАРАЖ!», або ЯК МІНЯЛИ СЕКРЕТАРЯ МІСЬКРАДИ

Василь СЕНЮК покидає посаду секретаря   міськради, але залишається депутатомБлизько двох років тому, після виходу статті про засідання сесії міської ради мені зателефонувала тепер уже колишня співробітниця відділу внутрішньої політики міськради і запитала: «А що, секретаря міськради на сесії хіба не було? Чому це прізвища Василя СЕНЮКА немає в газеті?»… Моєї відповіді чиновниці наводити не буду: газетна шпальта її не витримає, як вона не витримує появи прізвищ можновладців без демонстрації будь-якої їхньої діяльності.

Вочевидь, тоді згадувати секретаря сенсу не було, але ось сьогодні, висвітлюючи події 9 липня, можу написати: «На цій сесії Василь Сенюк був, щоправда, як секретар міськради – востаннє».

У вівторок під час пленарного засідання наш місцевий парламент переобрав свого віце-спікера, затвердив нового керуючого справами виконкому і нового члена виконкому, написав листа Президенту (щоби взяв під контроль судовий процес над убивцею Павла Теплюка), народив нову депутатську групу і прийняв низку рішень з фінансових, земельних і комунальних питань.

Якби запеклі баталії сесії бачила не тільки знімальна група «33 каналу», але й відомий режисер Ельдар РЯЗАНОВ, він би точно захотів зняти продовження свого відомого фільму «Гараж».

ПРО ТАЄМНЕ БЕЗ ТАЄМНИЦЬ

Тричі на цій сесії проходило таємне голосування. Саме таким способом відбуваються кадрові зміни на найвищому рівні.

Згідно з результатами волевиявлення депутатів, новим керуючим справами виконкому міськради затверджено Сергія САМАРУ (з біографією Сергія Григоровича можна ознайомитися у «ПОДОЛЯНИНі» від 21 червня або на сайті газети), а начальник міськвідділу міліції Юрій ДАХНО увійшов до складу виконкому.

Новим секретарем міськради було обрано депутата восьми скликань, президента депутатського клубу Анатолія КАЧУРОВСЬКОГО, а повноваження його попередника на цій посаді Василя СЕНЮКА було достроково припинено.

Новий керуючий справами виконкому міськради Сергій САМАРА разом з начальником департаменту правового супроводу Наталією САВЧУКВже після оголошення результатів голосування один за одним депутати потягнулися до трибуни, щоби розповісти, у чому вони вбачають провину їхнього нещодавнього очільника.

Скандал розгорівся ще декілька тижнів тому, коли на сайті міської ради з’явилося рішення сесії про надання дозволу на виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва гаражів на вулиці Космонавтів із вказанням персональних даних майбутніх власників гаражів, серед яких є і прізвища депутатів. Колеги побачили в оприлюдненні інформації порушення законодавства з боку секретаря ради. Той навпаки стверджував, що це його святий обов’язок. Незважаючи на те, що рішення майже відразу вирішили відмінити з технічних причин, соціальними мережами почала поширюватись інформація про те, що депутати дерибанять землю і хочуть за розголос звільнити Василя Сенюка. Пішли чутки, що інформаційний вибух в Інтернеті – це також справа рук секретаря ради.

З виступу на сесії голови комісії з питань землекористування, будівництва, архітектури й екології Миколи РОЗБАМА:

– Я хочу виступити вже після голосування, щоб мої слова не вплинули на його хід. Що мене вразило у поведінці нашого секретаря? Я понад 20 років є депутатом міськради, більше половини цього терміну очолюю земельну комісію. І ще не було прецеденту, щоб нашу комісію звинуватили у дерибаненні землі.

Я думав спочатку, що не буду втручатися у чвари: це команда «регіонів», нехай розбираються. Однак мене обурило те, що я, людина, котрій майже 70 років, отримую о 9-й ранку в неділю виклик до міліції, щоби надати свідчення «по дерибану земельних ділянок»!

Нагадаю, що жодного рішення про надання земельної ділянки на правах оренди ми не приймали. Ми тільки надали дозвіл на розробку техдокументації. Якраз після цього і з’ясовується технічна можливість будівництва того чи іншого об’єкта.

На засіданні комісії депутат по округу Валентина ФУРМАН повідомила, що люди проти будівництва гаражів. Ми тут же виїхали на місце і побачили, що гаражі побудувати, не зачепивши території кладовища, неможливо. Міський голова також отримав скарги від жителів, й одразу ж було прийнято рішення на наступній сесії проект відмінити.

Це просто непорядно. Про виділення землі питання не стояло, навіщо ж піаритися, Василю Івановичу?

Василь СЕНЮК стояв на своєму:

– Сьогодні громада має знати кожен наш крок. І ця проблема виникла через недбалу підготовку рішення, винні спеціалісти і ми, депутати, а саме – профільна комісія. Я не хотів би, щоб ми підставляли міського голову і кидали тінь на всю владу. Громада нас обрала, і вона хоче знати, чим ми тут займаємося.

Валерій СЛОБОДЯНЗ виступу депутата міськради Валерія СЛОБОДЯНА:

– Сьогодні ми маємо заяву секретаря міськради до прокуратури про те, що депутати міської ради вчиняють злочинні дії. Але хочу повернутися до проекту скандального рішення. На комісію виноситься проект, наприкінці якого є аркуш-погодження і графа «Зауваження і пропозиції». Проект підписали відповідні фахівці, профільний заступник міського голови та секретар міськради. Він також погоджував цей проект, але жодних зауважень тоді не вніс. Чому?

Наголошую, земельна комісія ніколи не приймала злочинних документів, не розглядала їх і не буде розглядати.

До того ж усі знають, що завданням було не будівництво гаражів, а будівництво дороги, яка б з’єднала Нігинське шосе з вулицею 30 років Перемоги. Просто гаражі були би джерелом доходу для будівництва дороги. Але побачивши, що є технічні перешкоди, ми рішення відмінили.

Я вдячний Сергію АКИМОВИЧУ за критику, що ми обрали найгіршого за всю історію Кам’янця секретаря міськради, і фракція Партії регіонів зробила свої висновки.

«ВИ ЙОГО НАРОДИЛИ…»

Таки зняли...Депутат Сергій АКИМОВИЧ на цій сесії з’явився у новій іпостасі. Йому довірили представляти інтереси новоствореної депутатської групи «Право громади», до складу якої також увійшли його колеги – вихідці з «Батьківщини», які тепер безпартійні, – Михайло Аносов, Юрій Аносов, Вадим Мендограло, Наталія Кіященко та Олександр Шкварський.

Перед голосуванням за зняття секретаря міськради Сергій Акимович заявив:

– «Право громади» голосувати за зняття Сенюка не буде. Завдяки Партії регіонів і її секретарю ми маємо найгірший регламент. Шановні, ви Василя Івановича народили, ви його випестили без нас, ось без нас і вирішуйте.

БЕЗ СЛІВ

До речі, перше, що побачили місцеві обранці, йдучи на засідання, це не папочки із порядком денним, а мітингувальників під адмінбудівлею міськради. Перед початком сесії десь із десяток чоловік зібралися під прапорами громадського руху «Український вибір», компанію їм склав трохи більший колектив із плакатами, що закликали: «Сенюк, не дури громаду!». Мітингувальники обох таборів були мовчазними і сором’язливими, стояли впритул один до одного, і не всім було зрозуміло, що вони – антагоністи. Здавалося, що це «Український вибір» чогось хоче від секретаря міськради.

ЩО ДУМАЄ МЕР

Прокоментувати події сесії міськради ми попросили й міського голову Михайла СІМАШКЕВИЧА.

– За час мого перебування на посаді, це була одна з найважчих сесій, саме у моральному плані. Ніколи не думав, що в нашій каденції постане питання про зміну секретаря міськради, – зізнається Михайло Євстафійович. – Але до мене звернулися 23 депутати із проханням винести на розгляд сесії рішення про дострокове припинення повноважень секретаря міськради Василя Сенюка. Я не мав підстав не включити цього питання до порядку денного, але переговорив практично з кожним, хто підписав це звернення, Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙз’ясовуючи причини такого кроку. Вони посилалися на недоліки в роботі, особливо на ті, що стосувалися внутрішнього листування міськради. Земельна комісія обурювалася тим, що громадянам не надавалися відповіді на основі протоколів комісії, тобто не було контролю. Скаржилися вони і на відсутність роботи із самими депутатами. Ніби партійні амбіції вже закінчилися, а ми не можемо зібратися за круглим столом з депутатами-мажоритарниками, іншими фракціями, хоча вже всі без політики працюємо на місто.

Своєї думки депутати не змінили, і таємним голосуванням прийняли рішення припинити повноваження Василя Сенюка як секретаря ради.

Постало питання щодо його наступника і, на мою думку, Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ якраз є тією людиною, котра зможе згуртувати навколо себе депутатський корпус і працювати без політичної заангажованості. Анатолій Іванович довго вагався, і згоду на висунення своєї кандидатури дав тільки ввечері напередодні сесії. Сказав: «Якщо це потрібно місту, я погоджуюсь».

Впевнений, що великий досвід Анатолія Качуровського підніме роботу міської ради на новий рівень. Це дуже потрібно, адже ні в мене, ні у Василя Івановича не було досвіду роботи в органах місцевого самоврядування, що, напевно, і відобразилося на роботі.

Запитали ми у міського голови і про інших кандидатів на посаду секретаря міськради та його думку про привід для звільнення – сумнозвісне оприлюднення рішення із земельного питання.

Мітинг під «білою хатою»– Звичайно, були й інші кандидати, але вже немає сенсу про це говорити. Єдине зауважу: чутки про те, що Валерій Слободян претендував на цю посаду, абсолютно безпідставні. Йому подобається бути підприємцем.

Щодо згаданого рішення із земельних питань, зазначу, що оприлюднював його не Василь Іванович. Дівчина, яка працює за комп’ютером, розмістила документ на сайті, бо знала, що ми так робили раніше. Практика оприлюднення рішень разом із персональними даними в нас дійсно була до того моменту, поки департамент правового супроводу не повідомив, що в цьому немає потреби. Спираючись на листи відповідних державних органів, вони зазначили, що для оприлюднення цих питань підстав немає, а ось персональні дані оприлюдненню не підлягають.

Хочу додати, що під час сесії міськ-ради я подякував Василю Сенюку за роботу, потиснув йому руку. За два роки ми один одному палиць у колеса не вставляли, але думка депутатів залишається думкою депутатів, і вони мають на те право.

ЩО ЗБИРАЄТЬСЯ РОБИТИ СЕНЮК

Василь СЕНЮК уже як депутат міськради взяв участь в обранні нового секретаря – Анатолія КАЧУРОВСЬКОГО. Ми запитали у Василя Івановича, як він проголосував.

– Я віддав свій голос за кандидатуру Анатолія Івановича, – говорить Василь Сенюк. – Питання про моє перебування на посаді піднімалось і раніше, і якби я із самого початку знав, що моїм наступником стане Качуровський, сам би звільнився. Просто, коли Валерій Слободян написав свою заяву, де вказано на нібито незаконне оприлюднення рішення, то в мене не залишилось іншого вибору, як довести законність своїх дій.

У відповідь на наше запитання про подальші дії, екс-віце-спікер повідомив, що отримав декілька пропозицій щодо працевлаштування. Оприлюднювати він їх поки не захотів, проте натякнув на громадсько-політичний напрям майбутньої діяльності. Також Василь Сенюк нині консультується з юристами.

– Я не виключаю можливості звернення до суду. Звичайно, не через бажання повернути посаду, просто я хочу, щоби суд визнав правоту моєї позиції, – додав Василь Сенюк.

ДЕПУТАТИ ДОВІРИЛИСЯ СВОЄМУ ПРЕЗИДЕНТУ

Не знаємо, наскільки доцільним є подання детальної біографії нового секретаря міськради Анатолія КАЧУРОВСЬКОГО, адже ця людина добре відома в нашому місті. Восьмиразове

обрання його депутатом міськради свідчить про високу довіру виборців, а обрання президентом депутатського клубу – про довіру колег.

Народився Анатолій Іванович 18 травня 1945 р. в селі Панівці Кам’янець-Подільського району. Освіту здобував у будівельному технікумі та Хмельницькому технологічному інституті. За фахом – інженер-економіст.

Трудову діяльність розпочав 1963 р. – токарем заводу сільгоспмашин.

Працював у комунальній сфері, був директором Державного історико-архітектурного заповідника, заступником голови міської ради. З 1998 р. і до обрання працював начальником міськрайонного Бюро технічної інвентаризації та реєстрації нерухомого майна.

Нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України, трьома грамотами міністерств, дев’ятьма грамотами обласної ради та обласної адміністрації, 27 грамотами міської ради і виконкому. Отримав відзнаку міськради «Честь і шана», є Почесним працівником житлово-комунальної сфери.

Одружений, має сина.

У вступному слові на новій посаді Анатолій Іванович зазначив, що його першими кроками стане активізація діяльності міськради:

– У моєму розумінні, секретар міськради – це людина, яка має об’єднувати депутатів для вирішення проблем громади. Ніхто – ні працівники виконкому, ні депутати – не можуть ставити себе вище за пересічного мешканця. Це мій життєвий принцип.