П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Липня 2013

ДАЛІ СУДИТИМУТЬ БЕЗ ПІДСУДНОГО

ДАЛІ СУДИТИМУТЬ БЕЗ ПІДСУДНОГО8 та 9 липня у суді вчергове намагалися поставити крапку в гучній кримінальній справі щодо вбивства 18-річного Павла ТЕПЛЮКА, але й цього разу обмежилися лише комою зі знаком питання.

Повноцінного судового слухання не вдалося провести ні першого, ні другого дня. У понеділок зранку до залу суду прибули всі учасники процесу, однак ще до початку засідання підсудний заявив про ще одне своє клопотання – відвід його адвоката Любові СКРИЖАЛЕВСЬКОЇ. Як заявив обвинувачений, адвоката йому взагалі не треба, потрібен лише допуск до нього захисників, у ролі яких він захотів бачити своїх рідних. Колегія суддів таке прохання відхилила, маючи декілька вагомих причин. Зокрема, за законом, під час розгляду кримінальних справ, санкція статті яких передбачає довіч­не позбавлення волі, участь професійного адвоката обов’яз­кова (ні мати, ні дружина підсудного юридичної освіти не мають). Окрім того, відмовитися від захисника можна, лише навівши аргументовані мотиви такої відмови, але й цього зроблено не було. Обвинуваченого така ухвала обурила й він спробував іще раз, уже усно, пояснити суддям свою позицію.

– Ідеться не про відмову від захисту, дебіл, – звернувся він до головуючого судді Івана ДРАЧА. – Я тобі ще раз пояснюю, тупоголовий, я відмовляюся від адвоката Скрижалевської. Ти шо не чуєш, чортаган? І ти, чепуршила, маєш надати мені зараз безкоштовного адвоката, оскільки я заявляю про це клопотання.

Нечувана вседозволеність і неповага до суду цього разу вже перейшла будь-які межі. Підсудного вивели із судового залу, аби той утихомирився. Та повертатися назад він уже не захотів ні на це засідання, ні на наступне, яке перенесли вже на вівторок.

За таку поведінку та неодноразові грубі недотримання порядку було прийнято рішення, що надалі судове слідство вестиметься без обвинуваченого, котрому до того ж висунули дога­ну за порушення режиму утри­мання і вимог ст.10 Закону України «Про попереднє ув’яз­нення». До того часу простиг слід і за адвокатом Скрижалевською. Жінка залишила тільки заяву, в якій ішлося про те, що стан її здоров’я погіршився, і вона змушена звернутися до лікаря для тривалого лікування. Крім того, мовляв, її підзахисний не має коштів для оплати таких послуг і вимагає безкоштовного адвоката.

«МАКОЦЕЙ вважає, що моя тактика і стратегія захисту не відповідає його тактиці, і я, у свою чергу, не можу погодитися з тими вимогами, які ставить він, не можу йти на порушення адвокатської етики» – пише в заяві Любов Петрівна.

Врахувавши все це, суд вирішив надати 10 днів для того, щоб підсудний обрав собі іншого адвоката (за його бажанням – приватного чи державного), і переніс чергове засідання на 25 липня.

А поки у залі суду розглядали клопотання, читали ухвали, прий­мали рішення, під його стінами близько сотні людей вимагали для винного справедливого покарання. «Вбивці – довічне», «Вбивцю – за грати», – з такими вигуками та яскравими плакатами в руках учасники акції більше двох годин простояли під судом, а після цього пройшлися вулицями міста до міськвиконкому. Лю­ди переконані, що той, хто вчинив такий страшний злочин, повинен бути ізольований від суспільства назавжди!