П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
12 Липня 2013

П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ – ЗАСЛІН ДЛЯ ВАНТАЖІВОК?

Проїхатися Замковим мостом стане розкішшю. За скорочення шляху до Підзамча чи Довжку через Старе місто таки доведеться платити по 5 гривень.

Оплатити проїзд своєї автівки аварійною пам’яткою архітектури національного значення можна буде готівкою або придбавши спеціальну пластикову картку. А от проїхатися «зайцем», кажуть автори проекту, не вдасться нікому – рух автівок регулюватиме автоматизоване цифрове обладнання зі шлагбаумом і відеонаглядом. Зекономити вдасться лише купивши проїзну пластикову картку на півроку чи рік – чим довший термін її дії, тим дешевше коштуватиме проїзд.

Дерев’яну будку, в якій облаштують пункт оплати, вже монтують на в’їзді до Підзамча. Вона тут поки одна, хоча ще в січні, озвучуючи плани щодо будівництва автоматизованих комплексів контролю руху, в міській раді говорили про два пропускні пункти по обидва кінці Замкового мосту. Тоді ж учасники обговорень пропонували зробити рух платним, зберегти часове обмеження проїзду і зовсім заборонити рух великовагового транспорту. Та про реалізацію цих пропозицій наразі не йдеться.

Вдаривши автовласників по кишені цією скромною сумою, міська влада сподівається автоматично зменшити невпинний рух транспорту історичною пам’яткою і вберегти її від руйнувань. Зібрані ж за проїзд Замковим мостом кошти планують спрямувати на реставрацію пам’яток (зокрема, самого мосту і давно аварійної Вітряної брами) та відновлення пільгових перевезень комунальними автобусами.

Сподіваємося, що найжадібнішими зрештою виявляться водії вантажівок. Адже саме вони шкодять Замковому мосту найбільше.