П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Липня 2013

НІЧНІ РОЗВАГИ – ЗА ПАСПОРТОМ

Відтепер на дискотеку дітям до 16 доведеться брати ще й маму. Заборонити підліткам відвідувати нічні клуби, бари, ресторани й решту розважальних закладів у період з 22.00 до 6.00 год. депутати Верховної Ради вирішили ще в травні. Нещодавно новий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку перебування дітей у закладах, в яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування у нічний час» набув законної сили.

Згідно з його положеннями, перебувати за столом нічного бенкету неповнолітнім дозволять лише в присутності хоча б одного з батьків, законного представника дитини або ж особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність. Відповідати ж за малоліток, які ігнорують «комендантську годину», доведеться підприємцям. Саме на них закон і покладає обов’язок вимагати документи, що підтверджують вік відвідувача їхнього закладу. Робити це змусять працівників усіх закладів громадського харчування та клубів, що працюють після 22.00 год.

Порушення порядку перебування дітей у закладах сфери розваг або громадського харчування відтепер тягне за собою адміністративну відповідальність – штраф розміром від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів (50-100 – в разі повторного порушення). В гривневому еквіваленті це 350-1700 грн. Накладатимуть штраф на посадових осіб чи власника розважального закладу незалежно від форми його власності.

Готуються до нововведень у законодавстві й кам’янецькі правоохоронці. Штрафувати підприємців вони поки що не поспішають. Натомість проводять активну профілактичну й роз’яснювальну роботу з керівництвом місцевих нічних клубів, барів і кафе. Попереджати підприємців міліціонери планують ще протягом декількох тижнів.

– Особливу увагу ми звертаємо на те, щоб у нічний час поруч із дитиною в розважальному закладі обов’язково була присутня доросла особа, яка насправді за неї відповідає, – коментує старший оперуповноважений сектору кримінальної міліції у справах дітей капітан міліції Віктор СМОЛИЧ. – Тобто, ми слідкуємо за тим, щоб це був не просто знайомий, якому за 16, а батько чи матір або ж законний опікун дитини.

Неповнолітніх, яких виявлятимуть у генделиках і нічних клубах, міліція обіцяє передавати безпосередньо батькам чи близьким родичам. А складені на підприємців протоколи одразу ж направлятимуть до суду.

Без зайвих вагань погоджуються із законодавчими ініціативами й батьки юних кам’янчан:

– Я закон повністю підтримую і свою дитину на дискотеки поки що не відпускаю. Проте цікаво, чому він не передбачає відповідальності батьків, які дозволяють своїм чадам нічні прогулянки? – дивується мати підлітка Ірина Веселовська.

Втім, кажуть у Кам’янець-Подільському міськвідділі міліції, уникнути відповідальності не вдасться й батькам малолітніх порушників нового закону.

– Позиція міськвідділу наразі полягає в тому, що притягувати до відповідальності за пізні розваги дітей віком до 16 років потрібно, насамперед, батьків, – пояснює Віктор Вікторович. – Адже, відпустивши свою неповнолітню дитину на дискотеку, вони ухиляються від виконання батьківських обов’язків щодо виховання сина чи доньки. А це стаття 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Поцікавитись, що думають про новий закон самі його «герої», ми вирішили і в кам’янецьких підлітків.

– Особисто на мене цей закон не вплине, – каже 13-річна Олена Чабря. – Втім я вважаю, що це правильно. Хоча обмеження варто було б перенести на годину пізніше, бо завжди гуляю з друзями до одинадцятої.

А от 15-річний Олег Рудик новим обмеженням не зрадів:

– Ввечері багато вільного часу, і, виходить, я буду сидіти вдома?! – обурюється хлопець. – Думаю, незадоволеними будуть багато підлітків.

А поки в правоохоронців триває період профілактичних бесід, власникам найбільш популярних у колі кам’янецьких підлітків барів, клубів і піцерій варто задуматись над тим, яким же чином пантрувати вік своїх постійних клієнтів уже тепер.