П'ятница, 29 Березня 2024 р.
19 Липня 2013

ВІДСВЯТКУЄМО 640-РІЧЧЯ?

Як відомо, 7 (за новим стилем – 15) січня 1374 р. литовські князі Олександр і Юрій КОРІАТОВИЧІ видали грамоту міщанам міста Кам’янець на Поділлі. Це найдавніший із відомих сьогодні датованих писемних доку-ментів, що стосуються історії Кам’янця-Подільського. Юхим СІЦІНСЬКИЙ писав, що «історики бачать у грамоті 1374 р. запозичення зовнішніх форм німецького, або магдебурзького, права (в неповному вигляді), хоч в акті і немає такої назви».

Нещодавно народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО запропонував, аби наступного року 640-річчя надання Кам’янцю магдебурзького права було відзначено на державному рівні, та вніс відповідний проект постанови Верховної Ради. Необхідність такого святкування обгрунтовується історичним, культурним і науковим значенням одного з найдавніших міст Хмельниччини.

Отже, якщо колеги підтримають ініціативу Володимира Володимировича, то Верховна Рада рекомендуватиме Кабінету Міністрів упродовж місяця створити оргкомітет, який за місяць має розробити і затвердити план заходів із відзначення 640-річчя й продумати їх фінансове та матеріально-технічне забезпечення. Якщо все піде, як по маслу, то радіо- і телеефір наповняться гарними передачами про Кам’янець, газети і журнали – статтями, Національний банк випустить ювілейну монету, «Укрпошта» – серію марок, а мешканців і вихідців з міста, які зробили вагомий внесок у соціально-культурну розбудову України, відзначать державними нагородами.

До речі, за європейськими стандартами, 7 (15) січня 1374 р. як найдавніша писемна згадка про Кам’янець вважається датою його заснування. Тож можна одночасно відсвяткувати і 640-річчя самого міста. Можна також зачекати ще 10 років, щоб ювілейна дата стала круглішою.