Середа, 24 Квітня 2024 р.
9 Серпня 2013

А ДЛЯ ПІДЗАМЕЦЬКИХ – ПІЛЬГОВІ ВІЗИ!

Скандал навколо Замкового мосту вирує вже тиждень. Підзамчани обурюються, бо їх зненацька примусили платити за дорогу додому. Чиновники переконують, що це найоптимальніший варіант для збереження архітектурної пам’ятки і прозорого збирання коштів на її реставрацію.

­ Це комерційна таємниця, ­ заявив головний бухгалтер КП «Комунтранссервіс» Антон КОНД­­

РАЦЬКИЙ, коли ми поцікавилися, скільки машин перетнуло пропускний пункт за тиждень і яка загальна сума «виторгу».

Та головбух, певно, забув, що коли немає офіційної інформації, з’являється неофіційна. Подейкують, що грошенят впродовж семи днів «збили» чимало. Журналісти газети «ПОДОЛЯНИН» вирішили перевірити, як працює новостворена «автомитниця», і що з цього матимуть наше місто і його жителі.

ЗА ТАКІ ГРОШІ МОЖНА І БУНТ ПІДНІМАТИ

А ДЛЯ ПІДЗАМЕЦЬКИХ - ПІЛЬГОВІ ВІЗИ!Не минуло й дня після того, як стартувала платна пропускна система, як до редакції, немов із розворушеного вулика, знову посипалися дзвінки розлючених підзамчан.

­ 2 серпня я на 25 хвилин запізнилася на роботу, бо моє авто застрягло в кілометровому заторі на пропускному посту. Аж страшно подумати, як ми будемо їздити взимку, ­ каже Ірина КУЛЯБІНА. ­ Я поскаржилася на платний проїзд та його «принади» на «гарячу лінію» в міську раду і почула, що таких нарікань є вже близько 60.

­ Кілька років ми були відрізані від міста, їздили в об’їзд! Влада нам дала цукерку в яскравій обгортці і відібрала її. Тепер, аби потрапити на роботу, до лікарні чи школи, змушені платити, або ж знову їхати в об’їзд. Щоб зекономити, потрібно купити картку за 730 гривень. Але при зарплаті в 1300­1500 це нереально! ­ нарікає Ірина ПОЛЬОВА.

Не наїздитися Замковим і на мізерну пенсію інвалідам та пенсіонерам. Щоб поїхати до лікаря чи аптеки власним авто й повернутися додому, їм доводиться викласти 10 грн. А про купівлю картки взагалі мова не йде, бо це проб’є велику дірку в їхньому гаманці.

­ Я їжджу машиною, бо дійти до зупинки важко. І тепер змушений за цю «розкіш» ще й платити? ­ скаржиться інвалід ІІ групи 61­річний Олег САВИЦЬКИЙ.

Існує думка, що Замковий взагалі потрібно зробити пішохідною зоною, відновивши мур поперек дороги, як було колись.

ЧЕРЕЗ МІСТ ­ДО «БІЛОЇ ХАТИ»

Терпець підзамчан увірвався 5 серпня ­ по справедливість вони вирушили до «білої хати». Заздалегідь написали звернення, яке підтримали майже три десятки жителів.

Їхні скарги і пропозиції вислухали міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, його заступник Сергій БАБІЙ і керуючий справами виконкому міськради Сергій САМАРА.

Чиновники пояснювали, що задля збереження пам’ятки архітектури національного значення було вирішено обмежити проїзд по ній, встановивши контрольно-пропускні пункти. Все зароблене до копійки пообіцяли витратити на ремонт Замкового і благо підзамчан. Однак жителі не йняли віри почутому й пригадали владі попередників, котрі теж «збивали» гроші за проїзд, які осідали в чиїхось кишенях.

– Ви хочете поремонтувати міст за наш рахунок, навіть не запитавши нас, чи погоджуємося ми з цим! – чулося в натовпі. –

І це при тому, що кожен із нас платить податки та ще й з баку пального залишає по 170 гривень на ремонт доріг. Виходить уже якесь подвійне оподаткування!

– Деріть гроші із туристів чи тих, хто прошмигує транзитом!

– Скільки потрібно заробляти, аби за все платити?!

– Чому не провели громадських слухань?!

Вже понад півроку «ПОДОЛЯНИН» відслідковує кожен крок міської ради, що стосується проїзду Замковим. За останній місяць публікації про введення платного проїзду друкувалися в кожному номері. Чому ж підзамчани мовчали весь цей час?

Після годинної дискусії жителі Підзамча запропонували своє бачення, до якого міська влада обіцяла дослухатися. І вже наступного дня на позачерговому засіданні виконкому було «перезавантажено» попереднє рішення від 18 липня й прийнято нове.

ПІДЗАМЧАНИ ДОСТУКАЛИСЬ, ВЛАДА ДОСЛУХАЛАСЬ

З новими правилами гри журналістів ознайомив 7 серпня на прес-конференції депутат міськради, головний лікар міської лікарні й власне житель Підзамча Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ.

Нова вартість проїзду для жителів Підзамча становить 1 грн. в один бік. Також мешканці цього району мають можливість придбати картки за прийнятною ціною – 100 грн. на 100 проїздів.

Зглянулися чиновники і над пільговиками (інвалідами війни, учасниками бойових дій, учасниками війни, членами сім’ї загиблого, чорнобильцями, дружинами загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС, дітьми-інвалідами, інвалідами всіх категорій), а також власниками транспортних засобів, зареєстрованих на вулицях, що опинились між постами: Успенська, Тринітарська, Руська (від А ДЛЯ ПІДЗАМЕЦЬКИХ - ПІЛЬГОВІ ВІЗИ!будинку №90 до вул.Замкова), а також Папаніна, 2, 4. Для них проїзд зробили безкоштовним, але тільки при наявності нелімітованих карток.

Для отримання таких карток вищевказаним особам потрібно звернутися до адміністратора автоматизованого комплексу контролю руху автотранспорту по вул.Замкова з боку Підзамча.

Для виготовлення картки треба мати копії паспорта громадянина України і техпаспорта, що засвідчує особу власника автотранспорту, а для пільгових категорій ще й документ (копія), який засвідчує особу, що має статус пільговика.

По детальну інформацію звертатись за тел.: 9-11-95, 5-17-00.

Не платитимуть за проїзд Замковим і водії «одиничок», яким облаштували додаткову смугу, а також пожежники, швидка, комунальний транспорт.

Зі слів Сергія Бабія, з часу появи контрольно-пропускного пункту Замковим проїхалося вже на чверть менше авто.

ОЗБРОЇВШИСЬ ОДОМЕТРОМ І КАЛЬКУЛЯТОРОМ

А поки влада «торгувалася» з містянами, «ПОДОЛЯНИН» провів власні підрахунки. Як виявилося, бунтувати мають підстави і жителі селища Першотравневого, адже, щоб добратися на роботу чи по продукти, їм доводиться викладати не менше, щоправда, без шлагбаумів і черг. Аби потрапити до центру міста власним авто, їм потрібно подолати теж чималу відстань – понад 6 км. Жителі Підзамча через «підзамецьку митницю» долають

4 км, а їдучи в об’їзд – близько 8. Нехитрі математичні підрахунки показали, що автомобіль, який у середньому «їсть» 8 л пального на 100 км, на цей шлях витратить 0,64 л, а це близько 5 грн.

«Комерційна таємниця» бухгалтера Антона Кондрацького також розгадується за допомогою калькулятора. За найгрубшими підрахунками, в світлий день (беремо 12 годин) проїжджають у середньому 60 авто за годину. В такому разі щодоби кам’янчани «жертвують» на міст близько

4 тис.грн. А це – 28 тис.грн. на тиждень, 120 тис.грн. на місяць.

Цікаво, на що конкретно будуть витрачені зібрані гроші, яка частка перепаде самому мосту, а головне: чи побачать кам’янчани у ЗМІ докладні звіти про збирання коштів на «підзамецькій митниці» та їх використання, чи ця інформація залишиться великою «комерційною таємницею»?