П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
2 Серпня 2013

ПОЧУЛИ КОЖНОГО… А ЧИ ДОСЛУХАЮТЬСЯ?

Із 25 автобусних маршрутів Кам’янця виживуть лише 17 – саме такий вердикт почули 30 липня міські перевізники та пасажири, що приєднались до обговорення нової маршрутної мережі міста. Презентували її народу на громадських слуханнях, де «почути кожного» спробували заступник міського голови Сергій БАБІЙ, керуючий справами міськвиконкому Сергій САМАРА та завідувач відділу доріг і пасажирських перевезень Сергій ДЕРГУНОВ.

Запрошенням приєднатись до обговорення нової автобусної мережі не знехтували близько сотні осіб: депутатів, представників політичних партій, громадських організацій і просто стурбованих долею своїх маршруток кам’янчан.

Нагадаємо, пертурбації міської мережі пасажирських перевезень стартували ще близько півроку тому. І от вони вже майже на фінішній прямій – маршрути змінено, схеми узгоджено, плани намальовано. Згідно з ними, жодних змін не зазнає схема руху лише чотирьох маршрутів, що діють у місті. Так, второваним шляхом продовжать їздити маршрут №1 «Підзамче – Мікрорайон Жовтневий», №2 «Руські фільварки – Мікрорайон Жовтневий», №10 «Руські фільварки – Мікрорайон Жовтневий» та №12 «Мікрорайон Жовтневий – Пологовий будинок».

Не зазнали змін і схеми руху комунальних автобусів. Єдиною новиною для маршрутів №20, 21, 22 та 23 стане поява ще одного сусіда – автобусного маршруту під номером 24, який транспортники запустять у напрямку «Мікрорайон Жовтневий – с.Жовтневе», який дублюватиме маршрут №12.

Решту ж маршрутів автобусної мережі в міськраді таки вирішили «оптимізувати». Так, маршрут №3, згідно з новою схемою, відтепер їздитиме до вул.Івана Франка й матиме назву «Селище Першотравневе – ЗБІК». Так само подовжити спробують маршрути №5 і №6. Згідно зі змінами, «п’ятірка» курсуватиме за маршрутом «Вул.Годованця – Мікрорайон Жовтневий» і доправлятиме пасажирів ще й до податкової інспекції, а маршрут №6 возитиме людей з мікрорайону Жовтневого до м’ясокомбінату

(по вул.Пушкінська). А от маршрутки під номером 7 із селища цукрового заводу таки зникнуть. З’являться вони, натомість, у Старому місті, яке «сімка» відтепер сполучатиме із залізничним вокзалом.

Вже із сьогоднішнього дня «трійка», «шістка» і «сімка» їздитимуть новими маршрутами. Запустити їх першими міськрада вирішила у зв’язку з достроковим припиненням дії договору з перевізником ПАТ «АТП-16808» через незадовільне обслуговування маршруту №13 «Мікрорайон Жовтневий – ВАТ «М’ясокомбінат», який відтепер знімають з рейсу.

Повністю зняти з обслуговування транспортники вирішили маршрути №4а й 4б. Тож відтепер на сполученні «с.Першотравневе – Пологовий будинок» залишиться лише маршрутка під №4. І їхатиме вона не Червоноармійською, а Пушкінською за колишнім маршрутом 4а. Підсилити ж затребуваний пасажирами маршрут від пологового вирішили зовсім новим – №15 «ДАІ – Пологовий будинок». Звідси він пролягатиме до «Епіцентру», селища Смирнова й вул.Пархоменка. Досі на цій вулиці не було жодного автобусного сполучення.

Остаточно не вирішили долі лише двох реформованих маршрутів, схеми руху яких заходять на територію району. Це №11, що сполучає з містом с.Кам’янку, і №18, який з Польських фільварків їздив у с.Жовтневе. Спочатку їх сформували як міські й забрали з території сіл. Втім, отримавши не одну скаргу від мешканців і офіційне звернення райдержадміністрації про подовження маршруту на його територію, «одинадцятку» таки планують залишити без змін. Запустити за старою схемою збираються і маршрут №18. Якщо місту і району вдасться досягти компромісу, із Польських фільварків у с.Жовтневе він їздитиме, отримавши в спадок частину маршруту від знятого №9, і мікрорайон Сонячний – від маршруту №9а.

Взявшись за обговорення щойно презентованих схем руху, міська влада отримала від громадян ще низку пропозицій. Стосувались вони як нових маршрутів, так і зовнішнього вигляду водіїв, санітарного стану автобусів, а також комфорту перевезень інвалідів і пасажирів із дітьми.

Щодо комфорту, то наступним викликом для перевізників стали нові вимоги конкурсу, якими чітко передбачена одна умова: автобус має вміщати мінімум 18 пасажирів (тобто жодних «ГАЗелей»). Також обіцяють, що за новою схемою маршрутки їздитимуть з 6.00 до 23.00 (22.00 – у зимовий період), а контролювати їхній рух будуть з допомогою GPS.

Брати до уваги зауваження кам’янчан чи ні – тепер вирішуватиме виконавчий комітет міськради. За ним буде й останнє слово в затвердженні нової автобусної мережі Кам’янця.