Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
9 Серпня 2013

І МЕРТВИМ, І ЖИВИМ… ТАКИЙ ЗАТРЕБУВАНИЙ ЦВИНТАР

Тут полюбляють випити пива, посмажити шашлик, вигуляти собак, випасти тварин. Мова йде про старе кладовище на Нігинському шосе, 38, котре чомусь облюбували не комунальники чи родичі похованих, а місцева молодь, неформали та дідусі з бабусями, котрі використовують його як пасовище для своїх кіз.

– Це не мої вигадки, всі докази на лице: послід на могилах, зарості, порожні пляшки, – скаржиться Артур Ігорович, котрий часто приходить сюди навідати близьких. – А ви пройдіться вулицею Жукова, там взагалі з кладовища зробили велетенський смітник, до якого через хащі годі й дістатись. Ну хіба такою занедбаною має бути пам’ять про наших предків?

Пройтися змальованим чоловіком маршрутом вирішили й журналісти «ПОДОЛЯНИНА», аби на власні очі переконатися, що коїться на «тихих місцинах» нашого міста.

На Нігинському шосе територію поховань не так легко розпізнати. З одного боку – бур’яни, заввишки з людський зріст. Тут же з каміння облаштовано примітивний мангал із лавками (не вистачає лише пісень під гітару та запаху від смаженого шашлику). Робимо спробу пробратися на кладовище з іншого боку. Жодних огорож чи воріт тут немає, гуляй досхочу. Добре втоптана стежина свідчить про те, що місцеві жителі так скорочують собі шлях, йдучи на роботу чи зупинку маршрутки. А от пасуться і вже згадувані кози. Трохи зніяковілий дід-пастух пояснює, що він просто поруч живе і виганяє домашніх улюбленців лише на узбіччя, а одна жінка з Біланівки пасе своє стадо прямісінько на цвинтарі. Поки ми слухали ці відмовки, рогаті спокійненько чимчикували надгробками, вишукуючи соковитішу зеленину.

Що ж до старого єврейського кладовища на вул.Жукова, котре вже доволі довгий час нидіє в чагарниках і купах сміття, то тут на нас чекав приємний сюрприз.

Гурт чоловіків уже з самого ранку розчищає непролазні хащі. Головний інженер КП «Спецкомунтранс» Костянтин РІМША розповідає, що працюють вони вже не перший день, робота надскладна, адже порослі дерева дуже густі. В кущах його співробітники натикаються на змій, а в одному зі склепів бездомна собака народила цуценят і не підпускала їх ні на крок. З приводу безладу на старих кладовищах просить не винити комунальників, адже ті роблять усе можливе. Та й, згідно із законодавством, раніше кладовища зберігалися 100 років від часу останнього поховання, а тепер – лише 50, тому вони фактично не зобов’язані їх доглядати.