Субота, 27 Квітня 2024 р.
9 Серпня 2013

ПОЛЬОВІ РОЗБОРКИ: ЧИЇ ЗЕМЛІ ЗАЙНЯВ КОЛЕДЖ ПДАТУ?

На полях Кам’янеччини – гарячий сезон. Втім у розпалі тут не лише жнива і збирання урожаю, а й чергові земельні перипетії. Цього разу в їхньому епіцентрі опинились землі Залісянсько Другої сільської ради неподалік від с.Довжок. Уже декілька років земельні ділянки передані в приватну власність, от тільки обробляти свою землю люди не можуть і досі. Збирати врожаї тут продовжує коледж ПДАТУ, дирекція якого вважає ці землі своїми науково-дослідними ділянками.

Рішенням сесії депутатів сільської ради Залісся Другого від 25 грудня 1998 р. цьому навчальному закладу надали в постійне користування землі площею 165,1 га. Набрати чинності дозвіл мав після оформлення тоді ще технікумом відповідної технічної документації, що фіксувала б право постійного користування.

Втім навіть після такого рішення навчальний заклад так і не спромігся їх юридично оформити та виготовити державні акти на землю. В зв’язку з тим, що земельні ділянки

коледж ПДАТУ не використовував за призначенням та не оформив відповідних документів, уже 2007-го депутати сільради це рішення скасували і надали погодження на розпорядження землями райдержадміністрації. Так у земель почали з’являтися перші законні власники.

Незважаючи на відсутність будь-яких правових підстав, які давали б навчальному закладу право користуватись цими ділянками, коледж продовжує експлуатувати землі. Не запізнюється ні з оранкою, ні з посівом. І поки через його комбайни власники не могли підступитись до свого поля, коледж успішно реалізував зібрані на чужих полях урожаї.

– Два роки тому ми з дружиною взяли в оренду землю, хотіли її обробляти, бо в сільському господарстві вже близько 16 років. Але, приїхавши на місце, побачили, що там усе вже засіяно, – розповідає власник 2 га землі в урочищі Садгора кам’янчанин Володимир ГАЙДАМАШКО. – На цю ділянку в нас є Державний акт, але власною технікою туди заїхати я не можу. Поля обробляють сторонні люди.

Орні поля власники придбали, документацію оформили, вже навіть податки за неї сплатили, а от користуватись не можуть. Адже, покладаючись лише на архівні документи, їх продовжує обробляти коледж.

Свою точку зору нам висловив і директор Кам’янець-Подільського коледжу ПДАТУ Тарас МУРАВКА.

– Про те, що садгірська земля належить приватним особам, ми дізналися лише навесні цього року, – каже Тарас Петрович. – Продаж цих земельних ділянок не узгоджували ні з ректоратом університету, ні з дирекцією коледжу. Хоча, згідно із законодавством, землі, закріплені за навчальними закладами для освітніх і науково-дослідних цілей, не можуть передаватись іншим особам.

Лише тоді, коли один із власників земельної ділянки спробував нарешті підступитись до поля власною технікою, коледж врешті направив до райдержадміністрації прохання надати в постійне користування земельні ділянки й дати дозвіл на розробку технічної документації для виготовлення Державного акта.

Те, що землі Залісянсько Другої сільської ради коледж ПДАТУ «окупував» самовільно, підтвердила і перевірка Держсільгоспінспекції в Хмельницькій області. Сюди її направила прокуратура, заяву до якої подав один із законних власників земельних ділянок у Заліссі Другому. За підсумками їхньої перевірки дотримання вимог земельного законодавства, ПДАТУ зобов’язали звільнити самовільно зайняту земельну ділянку протягом 30 днів з моменту одержання припису.

З цього моменту вже минуло більше як два місяці. Тож тепер справою займається суд. Власники сподіваються, що хоча б так їм врешті вдасться вибороти право користуватися своїми ж землями.