П'ятница, 29 Березня 2024 р.
23 Серпня 2013

У КАМ’ЯНЦІ ПОГОВОРИЛИ ПРО СЕРДЕЧНІ СПРАВИ

Юрій ПЛИВАНЮК, Борис ТАДУРОВМинулої п’ятниці наше місто відвідав віртуоз хірургічної справи – кардіохірург, директор Республіканського інституту серця Борис ТАДУРОВ. Саме він 2000 р. вперше в Україні зробив операцію з трансплантації серця людини, а вже через рік провів операцію Батисти (альтернатива трансплантації серця).

Під час візиту він оглянув 35 дорослих і 45 дітей, котрі мають серцево-судинні захворювання, зустрівся із першим заступником міського голови Григорієм ГОРШУНОВИМ і начальником міськуправління охорони здоров’я Юрієм ПЛИВАНЮКОМ, обговорив із ними можливість встановлення ангіографа (кардіологічне обладнання, що застосовується для лікування патологій серцево-судинної системи та для здійснення васкулярної діагностики) в кардіологічному відділенні міської лікарні та провів лекцію для медиків міста і району.

Маститий хірург, котрий зробив понад 5 тисяч операцій на серці, поділився із колегами своїм досвідом, методами лікування і навів приклади, що демонструють перевагу хірургічного втручання над довготривалим медикаментозним лікуванням.

А щоб зрозуміти актуальність проблеми серцево-судинних захворювань, вдамося до нерайдужної статистики. Близько 66% у загальній структурі смертності складають саме серцево-судинні захворювання, які щороку відбирають життя у понад 400 тис. українців. МОЗ України оцінило цю ситуацію як загрозу національній безпеці.

– Наша мета – зниження рівня захворюваності й інвалідизації. Крім цього, маємо подбати й про те, щоб були підготовлені кваліфіковані спеціалісти. Нині в Україні жоден медзаклад не випускає людей з підготовленою кардіохірургічною базою, бо у нас немає кафедр хірургії та кардіології. Вони перебувають у структурі кафедр терапії. Маємо поклопотати перед високопосадовцями і про прийняття певних законопроектів. Сьогодні в Україні діють 24 кардіологічні центри, найближчим часом плануємо відкриття п’яти міжрегіональних, – зазначив Борис Михайлович.

Також кардіохурірг пообіцяв прооперувати шістьох маленьких кам’янчан, котрі потребують негайного хірургічного втручання.