Четвер, 18 Квітня 2024 р.
6 Вересня 2013

ЧИ БУТИ НОВОМУ СКВЕРУ ІМЕНІ СВЯТОЇ СОЛОМІЇ?

Схема проекту скверуІніціативна група «Чисті схили каньйону» звернулась до міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА із листом-пропозицією створити рекреаційну зону і облаштувати місця масового відпочинку біля стадіону школи №7 (вул.Жукова), поруч з каньйоном.

Ця ділянка уже довгий час активно використовується для відпочинку жителями мікрорайону Жовтневого і не менш активно ними ж засмічується. Причин декілька: ця територія не включена до схеми санітарного очищення міста, тут немає урн для сміття, співробітники ППС не відвідують цей куточок міста з метою контролю правопорядку. Не останню роль у цій ситуації (і в місті загалом) відіграє відсутність масово-роз’яснювальної роботи з населенням щодо важливості підтримання чистоти.

Ділянка чудово підходить для організації місця масового відпочинку. На її території багато паркових дерев, кущів, є відкриті території, галявини. Вона умовно поділена на три тераси. З нижньої відкривається чудовий краєвид на річку Смотрич, Зіньковецький ліс і скелі каньйону.

Пропонована назва для такої зо-ни – місце для відпочинку (сквер) ім.св.Соломії. Свята Соломія – мати апостолів Іоанна і Якова. Соломія з апостолами слідувала за Господом, служила Йому, була присутньою при Його похованні, приходила з благовоніями до гробу.

Для підготовки території під місце відпочинку необхідно провести комплекс заходів з благоустрою:

1) генеральне прибирання від сміття;

2) заходи з усунення зелених насаджень, які заважають потраплянню на територію (хащі перед входом);

3) підрізання кущів на території скверу, часткове їх корчування;

4) влаштування пішохідної доріжки від входу на територію скверу і до нижньої тераси, влаштування сходів у двох місцях переходу з однієї тераси на іншу;

5) встановлення паркових лавок;

6) встановлення урн;

7) встановлення інформаційних табличок (знаків) на території скверу, а також однієї великої біля входу. Призначення таких табличок – спонукання відпочивальників до підтримання чистоти;

8) облаштування центрального входу до скверу.

Реалізація цього проекту не потребує від місцевої влади значних витрат і дозволить паралельно вирішити проблему дефіциту паркових лавок і урн для збирання сміття в місті. Замість того, щоб їх купувати, а також витрачати кошти на транспортування, силами підрозділів виконавчих органів місцевої ради можна налагодити виробництво лавок і урн у місті.

Проект спрямований на те, щоб почати реалізувати комплексний підхід до відпочинку населення і дотримання чистоти в місті, що дозволить по-новому подивитися на цю проблему.

Вікторія ЖЕЛІХОВСЬКА, координатор ініціативної групи «Чисті схили каньйону».