Четвер, 28 Березня 2024 р.
6 Вересня 2013

МІСТ ДО ЗБАГАЧЕННЯ: ЯК ПОДІЛЯТЬ ПРИБУТКИ ЗАМКОВОГО?

міст.jpgПонад 300 тис.грн. вдалося заробити на платному проїзді Замковим мостом у серпні. Такої цифри в міській раді не чекали, але куди подіти «бариші», вже знають. 3 вересня про це журналістам розповів заступник міського голови Сергій БАБІЙ.

Після сплати ПДВ (53 010 грн.), 75% зібраної суми (198 787 грн.) потрапило до міського бюджету, решта 25% (66 203 грн.) пішли на витрати КП «Комунтранссервіс», який обслуговує пропускні пункти. Виключно з доходів Замкового мосту вирішили профінансувати три затверджені депутатами міськради проекти: капітальний ремонт зливової мережі Замкового мосту і вул.Замкова, антикорозійні роботи металевих поверхонь мосту та влаштування тротуару від кафе «Кава від поліцмейстера» до мосту.

Першою ремонтуватимуть зливову каналізацію. Виконуватиме роботи КП «Комунбуд», на них уже виділили 36 500 грн. Порятунок мосту від корозії обійдеться в 4 500 грн., а на тротуар витратять аж 221 тис.грн. «Немальовничий» асфальт, що нині лежить по обидва боки мосту і не вписується у вигляд середньовічного міста, замінять бруківкою.

Щодо коштів, то найприбутковішим для міста виявився продаж проїзних пластикових карток. Їх протягом місяця видали аж 867. Найбільшим попитом користувались найдорожчі картки – по 730 грн., їх купили аж 83. Частину пороздавали й безкоштовно – службовими картками забезпечили екстрені та аварійні служби міста, решту надали у користування мешканцям вулиць, що потрапили в зону дії платної парковки.

І хоча проблем протягом введення в експлуатацію виникало чимало, на організацію роботи пунктів, як переконує Сергій Бабій, у міськраді не отримали жодної скарги. Адже, каже, робили все, аби швидко виправити свої помилки, і навіть ввели окрему смугу для громадського транспорту, який тепер рухається «зеленим коридором» без зайвих затримок. Ретельно контролює влада й процес надходження коштів.

– Ми постаралися зробити так, аби люди все-таки повірили – ця система гарантує, що кошти потрапляють не комусь до кишені, – розповідає Сергій Віталійович. – Для цього ми на пунктах пропуску встановили відеокамери, через які в будь-який момент можна спостерігати за роботою контролерів.  

З понеділка в дію запустили ще й пункт біля Тринітарського костелу, тож тепер платний проїзд став реверсним і працює в повному обсязі. Як підрахували у фінуправлінні міськради, в місяць дохід від проїзду через два платні пункти Замкового становитиме близько 400 тис.грн., а це близько 5 млн.грн. на рік.

Зауважимо, що про первісне завдання платного проїзду – зменшення потоку транспорту через Замковий міст – схоже, уже й забули. А судячи з прибутків, зменшення якраз і не відбулося.

Та й розраховувати, що бодай частину виручених коштів спрямують на ремонт аварійної башти у Старій фортеці чи інші зруйновані пам’ятки національного значення, не варто. Адже кошти з міського бюджету йтимуть виключно на об’єкти, що перебувають у комунальній власності. Тож сипатися основні туристичні принади Кам’янця будуть доти, поки Держбюджет таки не розкошелиться на обіцяні мільйони.