Середа, 08 Травня 2024 р.
20 Вересня 2013

СВІТОВИЙ БАНК ХОЧЕ СПІВПРАЦЮВАТИ ДАЛІ

Упродовж тижня на КП «Міськтепловоденергія» працювала група консультантів, які займаються підготовкою техніко-економічних обгрунтувань до проекту Світового банку «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України». До складу робочої групи входили шестеро експертів з технічних, екологічних і фінансових питань. Координатором проекту є спеціаліст з технічних питань Катажина Андруконите.

Основна робота була спрямована на підготовку документів для отримання підприємством нового кредиту від Світового банку для реконструкції системи теплопостачання та гарячого водопостачання. Учасники групи відвідали всі об’єкти підприємства та висловили пропозиції щодо подальшого розвитку системи теплопостачання.

– Ми ознайомили експертів зі схемою розвитку системи теплопостачання міста, яка затверджена сесією міської ради. Вони високо оцінили її та погодилися майже з усіма пунктами, – розповідає директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК. – Разом ми зійшлися на думці, що ТЕЦ уже давно віджила свій ресурс, тому подальша її експлуатація є недоцільною. Для більш ефективного постачання послуг та економії енергоресурсів потрібно побудувати п’ять котелень: одну вели-ку на 40 мВт на пр.Грушевського, одну на

вул.Черняхівського, дві невеликі модельні на

вул.Шевченка та одну на вул.Франка. В кожному житловому будинку буде встановлено власний індивідуальний тепловий пункт для гарячої води та опалення. Це дозволить зменшити витрати газу приблизно на 20%.

Також Валерій Гордійчук повідомив, що важливою частиною проекту є заміна мереж теплопостачання. Старі труби, які давно перебувають в аварійному стані, будуть замінені на нові, попередньо ізольовані.

Після завершення аудиту робоча група зустрілася з міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ для обговорення перспектив подальшої співпраці. Експерти відзначили, що побачене на підприємстві їх приємно здивувало. Особливо сподобалося те, що в Кам’янці не розмежовується на різні підприємства постачання води та тепла, прогресивним є впровадження когенерації, яка дозволяє виробляти свою електричну енергію.

Після цієї зустрічі міський голова провів зустріч із першим заступником міністра регіонального будівництва Григорієм СЕМЧУКОМ, який повідомив, що в Міністерстві вважають: фінансову підтримку потрібно надавати тим містам, де вже є якісь результати, і до того ж виконувати великі проекти, а не розпорошуватися на маленькі локальні.

Вероніка ВЛАСЮК,

прес-секретар КП «Міськтепловоденергія».