П'ятница, 29 Березня 2024 р.
4 Жовтня 2013

І БУДЕ СВІТЛО!

На заміських шляхах посвітлішало. З 1 жовтня й аж до 1 травня водії поза населеними пунктами повинні вмикати фари навіть у світлу пору доби. Таким чином, кажуть у ДАІ, автомобіль стане більш помітним для інших учасників руху, що повинно зменшити ризик аварій. А от без світла помітнішим авто стане для інспекторів, яким точно вдасться приголомшити водія сумою штрафу за таке порушення.

фари.jpgЩоб з’ясувати, чи не забулися водії про це нововведення, вранці 1 жовтня їдемо на виїзд з міста і бачимо «світлу» карти-ну – майже всі автомобілі з увімкненими фарами. Водії тільки чотирьох з двадцяти авто порушили нове правило. І хтозна, чи сумлінність водіїв так освітила дорогу, чи стаціонарний пост ДАІ неподалік. Втім з’ясуємо декілька важливих моментів.

– За межами населеного пункту водій повинен увімкнути денні ходові вогні, а якщо вони відсутні в конструкції автомобіля – ближнє світло фар, – пояснює старший інспектор ДПС ДАІ Віталій КАВКАЛО. – В іншому разі він заплатить штраф від 425 до 510 гривень. Але потрібно знати, що на рух без світла в межах населених пунктів ця норма не поширюється, хоча їхати зі світлом у місті не заборонено.

Поцікавилися ми також, чи може автовласник вмонтувати денні ходові вогні у своє авто, якщо вони не передбачені заводом-виробником (у старішому транспорті). Адже вмикаються денні ходові вогні автоматично при ввімкненні запалювання. Втім, зі слів інспектора, таке мудрування вважатиметься додатковим встановленням, і робити це заборонено.