П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
18 Жовтня 2013

ПЕНСІЙНІ КОШТИ – В РУКАХ ПОДАТКІВЦІВ

Ігор БЄЛКОПрацівники Пенсійного фонду полегшено зітхнули, а ось податківці вмостилися за підручники. Адже з 1 жовтня звітність і сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) треба здавати не в Пенсійний, як було раніше, а до органів Міністерства доходів і зборів України, та ще й за новими рахунками. Кошти від сплати ЄСВ, як зазвичай, буде спрямовано на виплату пенсій. Щомісяця підприємці Кам’янеччини виплачують пенсіонерам майже 30 млн.грн.

Як повідомив начальник Кам’янець-Подільської ОДПІ ГУ Міндоходів у Хмельницькій області Ігор БЄЛКО, відтепер Міністерство доходів і зборів буде отримувати ЄСВ, вести його облік і контролювати сплату, а ще боротися із боржниками. На сьогодні таких у місті та районі є 840 підприємців і декілька підприємств, котрі заборгували майже 8 млн.грн. Окрім цього, податківці будуть ставити та знімати платників з обліку, вести реєстр страхувальників, отримувати звіти.

 – Наголошую, що з 1 жовтня сплата ЄСВ здійснюється на нові рахунки органів Міндоходів. Крім цього, міські платники матимуть свій рахунок, а районні – свій, – зазначив Ігор Антонович. – Аби уникнути проблем, певний період тимчасово діятимуть старі рахунки Пенсійного фонду, кошти з яких автоматично надходитимуть у Міндоходів. Дізнатися номер нового рахунку можна на нашому сайті (minrd.gov.ua), в розділі «Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску», або зателефонувати за номерами: 5-07-21, 9-12-16. 

Податківці обіцяють, що таке нововведення знизить витрати роботодавців як за рахунок зменшення кількості необхідних документів, так і завдяки використанню електронних форм звітності. Також це зручно для платників єдиного внеску, котрі раніше змушені були здавати звіти і до органів Міндоходів, і до Пенсійного фонду, витрачаючи на це купу часу.

Як і раніше, термін подання звітності з ЄСВ – до 20 числа кожного місяця. В разі несплати, платникам доведеться сплачувати пеню та штрафи (10% від суми). Звіти про суми нарахованого внеску потрібно подавати до податкової інспекції (вул.Огієнка, 74). А щоб роботодавці були в курсі всіх змін, для них 23 жовтня буде проведено семінар, на якому податківці ознайомлять з усіма тонкощами нововведень.

Працівники Пенсійного фонду вже передали органам Міндоходів необхідну базу. Однак без роботи вони теж не залишаться. Як повідомила начальник управління Пенсійного фонду України в м.Кам’янець-Подільський і Кам’янець-Подільському районі Зоя КАЦАП, за ПФУ залишиться ведення реєстру застрахованих осіб, проведення перевірок щодо достовірності відомостей про осіб, які підлягають соцстрахуванню, і призначення пенсій.