П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Жовтня 2013

А ХТО ЗАПЛАТИТЬ ЗА ЗАЙВУ ВОДУ?

Як часто на запитання «Хто вирішить конкретну проблему людини?» доводиться констатувати: «Ніхто, крім неї самої».

До нашої редакції звернувся Володимир МАЙМУЛА, що проживає на вул.Космонавтів, 7. Для одержання гарячої води він постійно змушений зливати холодну, котра витікає спочатку. Ще 2 роки тому чоловік звертався зі своєю проблемою до КП «Міськтепловоденергія» та міськвиконкому, однак справу не поспішали вирішувати.

«А хто повинен платити за зливання холодної води?» – це запитання дворічної давності він із cусідами поставив і нині у черговій заяві чиновникам. А й справді, якщо чимало води мусить просто пропадати, то чи правильно, що споживач за це розплачується?

У «Міськтепловоденергії» цю cитуацію прокоментував заступник директора з теплопостачання Сергій МИКУЛІН:Як часто на запитання «Хто вирішить конкретну проблему людини?» доводиться констатувати: «Ніхто, крім неї самої».

– Причиною вказаних проблем є відсутність лінії рециркуляції, яка просто не була збудована, коли будинок здавався в експлуатацію. У радянські часи, коли 10 «кубів» води коштували 2 копійки, її ніхто не рахував і особливо не звертав уваги на те, що вода довго протікає, тому тоді не було скарг. Тепер же у більшості квартир стоять лічильники, тож люди рахують свої кошти, і ніхто не хоче спускати зайву воду. Відповідно – немає водорозбору. Вирішити цю проблему можна лише через прокладання нової мережі рециркуляції. Ці роботи потрібно виконувати комплексно для будинків на вулицях Космонавтів, 7, 9, 11, 13 та 30 років Перемоги, 12, 14.

Мережі опалення та гарячої води там також уже зношені, тому потрібно одночасно їх замінювати. Така реконструкція обійдеться орієнтовно у 900 тис.грн. Планувалося, що ці роботи будуть виконані цього року, але, на жаль, кошти не виділено. Тому, за умови фінансування з міського бюджету, роботи будуть виконані наступного літа.

Будемо відвертими: чекати коштів з міського бюджету на ремонт будинку – практично марна справа. Мало не єдиний вихід з цієї ситуації ще два роки тому радив жителям заступник міського голови Сергій Бабій – створити ОСББ, тоді буде надія, що фінансування на реконструкцію надасть держава.

А запитання, чи повинні люди платити за зливання холодної води, досить суперечливе. «Міськтепловоденергія» брати на себе ці витрати однозначно не збирається. В договорі такі моменти чітко не прописані. Та й суд у «Міськтепловоденергії», здається, ще ніхто не вигравав.