П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
18 Жовтня 2013

ЩЕ ОДИН КРОК ДО СТВОРЕННЯ ХОСПІСУ

ЩЕ ОДИН КРОК  ДО СТВОРЕННЯ ХОСПІСУ  Поінформувати кам’янчан про паліативну та хоспісну допомогу і бодай на крок наблизитися до відкриття хоспісу в Кам’янці-Подільському взялися студенти медучилища. 11 жовтня на вул.Соборна вони провели акцію, приурочену до Всесвітнього дня паліативної та хоспісної допомоги. Її ініціювала асоціація сімейних лікарів міста за фінансової підтримки МФ «Відродження».

Молодь разом із викладачем Оленою САБАДАШ намагалися донести перехожим, наскільки важливою є всебічна допомога хворим, котрі страждають від невиліковних хвороб. Адже основні завдання паліативної допомоги – забезпечити гідне й безболісне життя та підтримати хворого і його родину до останніх хвилин. Крім цього, перехожі отримали інформаційні листівки щодо профілактики онкозахворювань.

Як розповів лікар-онколог міської поліклініки Артур САВИЦЬКИЙ, щороку збільшується кількість хворих, особливо похилого віку, котрі потребують паліативної та хоспісної допомоги. Нині в місті таких нараховується близько сотні, в районі – не менше. Це онкохворі, пацієнти після інсульту та черепно-мозкових травм тощо. В нашому місті та й на Хмельниччині зокрема, на жаль, хоспісу й досі не існує. Хоча заклад, у якому б важкохворі вчасно отримували знеболення, психологічну та духовну підтримку, вкрай потрібен місту. Міська влада і громада вже не один рік підтримує ідею кам’янецьких медиків про відкриття хоспісу, однак все впирається в кошти. За статистикою МОЗу, нині в Україні є близько 20 хоспісів, у той час як за кордоном вони існуть майже в усіх великих містах.

Попри те, що в нас хоспіс відсутній, важкохворі не залишаються без нагляду лікарів. Меддопомогу їм надає фельдшерська бригада, що створена при міській поліклініці. Крім цього, Кабмін прийняв постанову, котрою спростив доступ до ліків, що містять сильні знеболювальні речовини. Відтак, замість болючих ін’єкцій морфію, важкохворі можуть прийняти пігулки, які має право призначити лікар.