Середа, 24 Квітня 2024 р.
25 Жовтня 2013

В НАШОГО ОЛЕКСАНДРА ПОСТУП, ЯК У МАКЕДОНСЬКОГО

Олександр ЗАПОТОЧНИЙІз бронзовою медаллю повернувся учень 10-Б класу міської гімназії Олександр ЗАПОТОЧНИЙ із ІІ Міжнародної учнівської олімпіади з історії, яка пройшла 10-15 жовтня в Київському національному університеті ім.Тараса Шевченка.

Школярі з 8 країн світу (Україна, Азербайджан, Індія, Туреччина, Македонія, Німеччина, Румунія та Франція) виконували надзвичайно складні конкурсні завдання з історії Стародавньої Греції та Стародавнього Риму. Протягом шести днів учасникам довелося не лише відповідати на об’ємні запитання, але й виконати низку практичних завдань, що стосувалися знання античної міфології, визначних діячів, пам’яток архітектури тощо.

Кам’янчанин Олександр Запоточний став одним із чотирьох представників України на олімпіаді. До речі, у гімназії хлопець навчається зовсім не на історичному профілі, а на економічному, однак загальний рівень ерудиції став запорукою його успішних виступів на міських, обласних і всеукраїнських олімпіадах з різних предметів, зокрема, два роки тому він здобув перемогу на всеукраїнській олімпіаді з географії, а торік був наймолодшим Президентським стипендіатом і отримав міську «Відзнаку року».

Ми поцікавилися в Олександра, як йому вдалося настільки добре підготуватися до олімпіади такого рівня.

– Звичайно ж, крім уроків історії, мені довелося опрацювати додаткову історичну літературу, – скромно пояснює хлопець. – А готуватися мені допомагали мій вчитель історії Василь Васильович ГАНАБА та доктор історичних наук, професор національного університету Лев Васильович БАЖЕНОВ.

– Крім головного трофею – бронзової медалі, ти отримав іще якийсь приз?

– Так, мені подарували оригінальне видання книги «Історія Русів». А ще для учасників олімпіади провели екскурсію Києвом і концерт у мистецькому салоні Київського національного університету.

– Чим ти займаєшся у вільний час?

– Беру додаткові заняття з деяких предметів у викладачів нашого університету. Дуже люблю читати книги, переглядати гарні фільми, колекціоную монети. Люблю ходити на риболовлю.

– Яку все ж таки спеціальність вибереш після школи – історію чи економіку?

– Ще не визначився, але це буде гуманітарне спрямування.

Ми вітаємо з високим досягненням і Олександра, і його батьків та наставників, і бажаємо йому підкорення нових вершин.