Субота, 20 Квітня 2024 р.
8 Листопада 2013

«РЕСПУБЛІКАНЦІ» – ПРОТИ ВАНДАЛІВ

Печерні інстинкти, схоже, навіть у ХХІ столітті не дають спокою деяким кам’янчанам і гостям міста. Непереборне бажання увічнити свою особу на кам’янецьких мурах і скелях має характер епідемії, і лише від креативності та хоробрості окремих індивідів залежить, чи це буде скромний напис коректором на кшталт «Тут був Вася» або «Лєна+Вітя», чи ж це буде велетенське, мальоване червоною фарбою серце зі зворушливим написом «ПУПС» на висоті, доступній хіба що скелелазам.

Деякі «графіті» на скелях каньйону (геологічній пам’ятці національного значення!) можна розгледіти навіть з Новопланівського мосту, і такі мальовидла категорично не сподобалися справжнім знавцям вуличного мистецтва – організаторам фестивалю «Республіка».

– Ми спустилися в каньйон, аби підготувати завдання для свого квесту, і побачили, що вздовж сходів від Алеї закоханих скелі повністю вкриті цим непотребом, – розповідає директор фестивалю Андрій Зоїн. – Ми вирішили зробити невеличку добру справу в стилі «Республіки». Оскільки змити ці написи нереально, то вирішили їх замалювати. Закупили сіру фарбу кількох відтінків, і молоді кам’янецькі райтери повернули скелям їхній природний вигляд. Але такі акції, як і прибирання каньйону від сміття, треба проводити регулярно.

Як відбувалася боротьба республіканців з вандалізмом у каньйоні, можна побачити в ролику «Stop Vandalism in Kamyanets-Podilskiy», знятому кам’янчанином Андрієм Зайцем і розміщеному в соціальних мережах http://youtube.com/watch?v=PzR_j4jojds&feature=share(www.youtube.com/watch?v=PzR_j4jojds&feature=share).