П'ятница, 29 Березня 2024 р.
22 Листопада 2013

З ВЕЛИКОЇ ХМАРИ – МАЛИЙ ДОЩ

Учора, 21 листопада, сталося те, що мало статися. У розпорядженні українського уряду, очолюваного Миколою Азаровим, чорним по-білому записано: «Призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». Натомість пропонується: «Відновити активний діалог з Російською Федерацією та іншими країнами Митного союзу і державами – членами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв’язків з метою збереження та зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу держави». «Чорним четвергом» назвала цей день «Українська правда».

У зв’язку з цим єврокомісар Штефан Фюле, який увечері в четвер мав вилетіти в Київ, свій візит в Україну скасував. За його словами, всі хотіли би почути офіційну заяву, чому упродовж тривалого часу український уряд і президент заявляли про євроінтеграцію, підписували відповідні документи, а тепер їхні дії не відповідають обіцянкам.

Член моніторингової комісії Європарламенту Александер Кваснєвський заявив, що їхня з Петом Коксом місія вичерпалася: «Наступного тижня представимо звіт Європарламенту. Місія закінчується. Шкода, що закінчується без такого фіналу як підписання Угоди». І додав: «Це рішення українського уряду, а не Європи».

Віце-прем’єр Юрій Бойко на брифінгу заявив, що Україна не отримала сигналу від Євросоюзу про шляхи компенсації втрат, яких країна зазнає через скорочення товарообігу з країнами СНД, зокрема з Росією.

Парламент у четвер відхилив усі 6 законопроектів про виїзд ув’язнених для лікування за кордон.

Лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк заявив про можливу кримінальну відповідальність Януковича за непідписання угоди про асоціацію.

Лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко висловився так: «Сьогодні Янукович і Азаров розписалися у власній неспроможності провадити незалежну від Росії зовнішню політику».

Політолог Ігор Попов зазначив, що 2014 року «Євросоюзу буде не до нас: вибори до Європарламенту, конституційна реформа, кадрові зміни, свої інтриги… А з осені 2014-го в Україні стартує своя виборча кампанія, і жодних угод до її закінчення не підписуватимуть – щоб не втручатися у внутрішню політику».

Політолог Олексій Кошель, який у «Подолянині» від 25 жовтня підкреслив, що «Асоціація з ЄС – найважливіша подія після здобуття незалежності», невдовзі після повідомлення про урядове розпорядження оприлюднив у Facebook звернення:

«Рада мала би бути заблокована вже зараз. Перші намети на Майдані з’явитися вже сьогодні. Масштабні акції протесту – завтра. При тому, із загальнонаціональним страйком, перекриттям основних транспортних артерій, повним блокуванням урядових споруд. Тому що влада не просто змінює вектор розвитку, але й принижує своїх громадян… Якщо ж цього не розуміє опозиція і продовжує грати за сценарієм влади, то суспільство має шукати собі інших лідерів».

Ще один коментар, який у Facebook висловив Микола Сливка: «Ви плачете з приводу зриву євроінтеграції? А хіба вона можлива з нинішньою владою? ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: МОЛОДЕ ВИНО НЕ НАЛИВАЮТЬ В СТАРІ МІХИ!!!».

Огляд підготував Олег БУДЗЕЙ.