Субота, 20 Квітня 2024 р.
20 Грудня 2013

ІЗ НІМЕЧЧИНИ З ІНВЕСТНАДІЯМИ

Про найбільш імовірний варіант подолання проблеми із запахом довжоцького спиртозаводу, про плани щодо будівництва в місті насіннєвого заводу та світові тенденції в галузі енергозбереження йшлося на прес-конференції міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА 17 грудня. Михайло Євстафійович очолював кам’янецьку делегацію, котра минулого тижня перебувала в Німеччині. До її складу входили двоє депутатів міської ради – Сергій АКИМОВИЧ і Володимир ЮР’ЄВ, член виконкому Олександр БОРЕЙКО та керівник ДП «Довжоцький спиртозавод» Олег ТЮХТІЙ.

ДЛЯ БІОГАЗУ ПОТРІБНІ КОШТИ ТА ПАЛИВО

ІЗ НІМЕЧЧИНИ З ІНВЕСТНАДІЯМИ*- На сьогодні в Європі широко експлуатуються біогазові установки, котрі здатні переробляти будь-які відходи. В Європі їх налічується понад 11 тисяч, з них 7,2 тисячі – в Німеччині, – розповідає міський голова. – Біогаз переважно використовується для виробництва електроенергії та тепла.  

Наочно виробництво біогазу кам’янчанам продемонстрували в Марбурзі, на прикладі муніципальної установки фірми «Schmack/Viessmann», котра гарно вправлялася з переробкою біовідходів і різних органічних речовин, при цьому видаючи за годину тисячу кубометрів газу (з неї – 560 куб.м чистого метану) собівартістю 4 євро.

Логічно, що наступним об’єктом відвідин стало місце, де виготовляють ці установки, – власне сама компанія «Viessmann». На завод з виготовлення котельного устаткування, що розташований у м.Аллендорф, кам’янчани прибули разом з консулом України у Франкфурті Володимиром Харченком. Гостям продемонстрували широкий спектр біогазових

установок, що працюють на різ-

них видах палива. До речі, сама

будівля заводу споживає енер-

гію, перероблену з трави їхнього власного аеродрому.

– За допомогою сучасної біогазової установки ми могли б переробляти барду спиртозаводу, сміття з нашого сміттєзвалища, курячий послід з «Авіса», відходи наших супермаркетів тощо, при цьому отримувати ще й дешеву електроенергію та газ, – розповідає Михайло Сімашкевич.

Попередній ескіз будівництва біогазової установки, який було запропоновано німецькою стороною для реалізації в Кам’янці, розрахований на переробку лише мелясної барди. Проте міська влада повернеться до перемовин з німецькими партнерами після двомісячної паузи. За цей час муніципалітет планує з’ясувати, хто зможе придбати цю установку: чи спиртозавод, чи «Авіс», чи саме місто разом з кам’янецьким бізнесом, а можливо, що й всі разом. Також стоїть ще одне глобальне питання – чи знайдеться в нашому місті стільки потрібного виду відходів, аби забезпечити безперебійне і самоокупне існування установки. До речі, вартість її складає від 6 до 12 млн. євро.

ПОПКОРН КАМ’ЯНЕЦЬКОГО ПОХОДЖЕННЯ

Перше, що побачили кам’янчани на підприємстві KWS, яке розташоване в місті Айнбек, – це український прапор. Таким чином одна з провідних світових фірм із селекції та реалізації насіння продемонструвала бажання побудувати в нашому місті свій завод.

Калібрувальний цех відомої компанії з 155-річним досвідом роботи і представництвом у більш ніж 70-ти країнах світу вже декілька років працює в Закупному, що на Чемеровеччині. Тепер німецькі бізнесмени вирішили розширити виробництво, і для цього їм підходить Кам’янець. Планують тут працювати із кукурудзою.

За словами мера, компанія KWS, завдяки сучасним методам селекції, виводить сорти та гібриди сільськогосподарських рослин, що органічно поєднують високу продуктивність і пристосованість до умов навколишнього середовища. В компанії стверджують, що їхнє насіння без ГМО. Місце розташування забудови – земельна ділянка на пр.Грушевського, що навпроти супермаркету «Епіцентр». Вартість проекту – 18 млн. євро.

– Єдине, що турбує компанію, – ціни на землю і нестабільна ситуація в Україні, – розповів Михайло Сімашкевич. – Проте ми таки домовилися про вироблення протоколу намірів, і я щиро сподіваюся, що в Кам’янці запрацює нове потужне підприємство.

Відрядження до Німеччини здійснювалось за рахунок сторони, що приймала кам’янецьку делегацію.