Четвер, 28 Березня 2024 р.
27 Грудня 2013

ДЕРЕВА БОЯТЬСЯ «БІЛОЇ СМЕРТІ»

Дерево на Пушкінській в «солених обіймах»«Комунальники повільно вбивають наші дерева», – у цьому переконаний кам’янчанин, котрий зателефонував до редакції «ПОДОЛЯНИНА». Серйозною загрозою для «зелених легень» чоловік називає заготовлену суміш із сіллю, якою взимку посипають дороги.

– Купи солі понасипали попід самими стовбурами дерев, особливо на вулиці Пушкінській, – каже Микола Іванович. – Такого робити категорично не можна, бо для рослини це дуже шкідливо. Я вже звертався до міської ради з приводу проблеми, але поки що нічого не змінилося. Будь ласка, врятуйте наші дерева!

Сумішшю для посипання доріг комунальники справді запаслися надійно – на вказаній вулиці кучугури розмістилися через кожні декілька метрів. Разом з тим стовбури багатьох дерев опинилися в «солених обіймах». Але чи справді рослинам так несолодко від цього? Виявляється, так. Це нам підтвердила професор кафедри біології та методики її викладання

К-ПНУ ім.І.Огієнка Людмила ЛЮБІНСЬКА:

– Безперечно, для рослини це шкідливо. З дощовою чи сніговою водою накопичені під деревом речовини просочуються в грунт, Солі на рану цьому дереву підсипали з року в ріквпливаючи на кореневу систему і, відповідно, на все дерево. Тоді крона розвивається гірше, і окремі гілки можуть всохнути, – пояснює Людмила Григорівна. – Що ж до кори, то сіль впливає на неї тільки при безпосередньому контакті. Якщо суміш підсипана під саме дерево, то через деякий час воно взагалі може загинути.

У департаменті ЖПДІ повідомили, що з приводу солі під стовбурами дерев декілька сигналів уже надходило. Більше того, очевидним став і результат підсоленого життя одного із дерев – кремезний велетень біля світлофора, що на розі вулиць Лесі Українки і Пушкінської, втратив великий шматок кори.

– Ми взялися виправляти ситуацію, – каже директор департаменту Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. – Найближчим часом суміш від дерев повідгортаємо й надалі будемо стежити, аби рослини від цього не потерпали.