Середа, 24 Квітня 2024 р.
27 Грудня 2013

МІЛІЦІОНЕРІВ НА НОВІ ПРОЕКТИ НАДИХНУВ ЄВРОСОЮЗ

МІЛІЦІОНЕРІВ  НА НОВІ ПРОЕКТИ НАДИХНУВ ЄВРОСОЮЗ  З міжнародної конференції, що в середині грудня проходила у Вільнюсі, повернулися українські делегати. Серед них були очільник центру зв’язків з громадськістю УМВСУ в Хмельницькій області підполковник Інна ГЛЕГА і помічник начальника Кам’янець-Подільського міськвідділу міліції майор Наталія КАСАПЧУК.

Представники 28 країн Євросоюзу (правоохоронці, соціальні працівники, громадські організації) впродовж трьох днів презентували власні проекти запобігання насильству, а також ділилися досвідом їхнього впровадження. Делегати з України із захопленням знайомилися з напрацюваннями іноземних колег, а деякі навіть планують впровадити в рідній державі.

– Ми заслухали зо два десятки проектів, що стосувалися запобігання насильству (сім’я, діти, чоловіки, жінки) та організації надання допомоги жертвам. Найбільше вразили два. Один презентували шведи, котрі зуміли облаштувати Центр боротьби з насильством, де потерпілим надають всебічну підтримку й допомогу. Ними опікуються відповідні служби згідно з їхнім законодавством. Також у рамках цього проекту жертв забезпечують соціальним житлом. Саме він отримав перемогу та грошову премію на подальший розвиток.

Однак приємно вразив польський проект «Земля світлячків». Психологи за допомогою казки виявляють дітей, до яких було вчинено насильство. Казкові герої вчать довіряти, говорити про проблему, не боятися та допомагають дитині якомога безболісніше подолати складну ситуацію. Іноземним колегам вдається чітка співпраця педагогів, медиків, соціальних працівників, правоохоронців, психологів і громадськості заради спільної мети – допомоги жертві насилля. Також особлива увага приділяється профілактиці насильства. На жаль, про таку співпрацю в нашій країні можна лише мріяти. Зазвичай нам бракує коштів, а декому заважають амбіції, – поділилася враженнями з «ПОДОЛЯНИНОМ» Наталія Леонідівна.

Вже найближчим часом міськвідділ міліції планує переформатувати співпрацю з громадськими та соціальними організаціями, аби наблизитися до результатів європейських країн.