Субота, 20 Квітня 2024 р.
17 Січня 2014

ДЕПАРТАМЕНТ «КОПНУВ» ПІД ЖЕО…

«Люди, вас грабують!» – таку відверто-нескромну заяву відділ розвитку ОСББ департаменту ЖПДІ зробив мешканцям близько трьох десятків житлових будинків міста, яких обслуговує ЖЕО ТСЖББ, очолюване Юрієм НАДОЛЬСЬКИМ.

Після численних скарг від кам’янчан працівники департаменту вирішили «копнути глибше» і запевняють, що в результаті назбирали цілий стос паперів, які підтверджують «пікантні» подробиці діяльності організації, в руках котрої комунальні справи великого масиву житлового фонду міста. Але не мовчить у скандальній ситуації і сам начальник ЖЕО, запевняючи, що всі закиди, зроблені йому заві­дувачем відділу розвитку ОСББ Віктором БАЛАНЮКОМ, не відповідають дійсності.

ВКАЗУЮТЬ НА ПОРУШЕННЯ СТАТУТУ ТА НЕЗАКОННІ ВИТРАТИ КОШТІВ

ДЕПАРТАМЕНТ «КОПНУВ» ПІД ЖЕО...Конкретні претензії до діяльності керівництва ЖЕО Віктор Баланюк описав у листі до «ПОДОЛЯНИНА». Подаємо його зміст: «Критична ситуація склалася в будинках, де створені житлово­будівельні кооперативи, які свого часу рішеннями виконкому передавалися на обслуговування в так званий кооперативний ЖЕК, а конкретні­ше ­ в ЖЕО ТСЖББ (житлово­експлуатаційне об’єднання товариств співвласників житлових багатоквартирних будинків) і ТОВ «Сервіс­2002». Директор обох організацій ­ Юрій Надольський. Багатьох мешканців цих будинків ніхто не запитав, чи хочуть вони, аби їх обслуговували такі організації, хоча для цього мало бути рішення загальних зборів і згода 3/4 від загальної кількості власників.

У Статуті ЖЕО ТСЖББ відкриваються ще більші порушення. Виявляється, ЖЕО підпорядковується раді товариств, до якої входять

5 осіб (один уже багато років небіжчик, але на його місце нікого не дообирають), а начальника ЖЕО обирає трудовий колектив спільно з радою товариств. Упродовж трьох років Юрій Надольський відмовляється повідомити на запити департаменту ЖПДІ про кількість осіб трудового колективу та адмінперсоналу. Напрошується запитання: як підлеглі можуть вплинути на начальника і взагалі його обирати, якщо від нього залежать? Більше того, ми маємо копію наказу, яким Юрій Надольський сам звільняє попереднього начальника ЖЕО (свого батька Михайла Надольського) та призначає на його місце себе, нібито за рішенням ради голів, хоча самого протоколу ніхто не бачив…

Нещодавно з ЖЕО ТСЖББ добровільно звільнилися всі три майстри, які в приватних розмовах сказали, що їм не хочеться нести кримінальної відповідальності після виведення ЖЕО на чисту воду.

Дивно, що ніхто із ради товариств не хоче розповісти людям на зборах про нерухоме майно ЖЕО за адресою Червоноармійська, 36.

І чому сьогодні ЖЕО орендує за 4 тис.грн. приміщення на вул.Північна, 81, маючи (чи вже не маючи) свої приміщення?

Начальником ЖЕО досі не виконано два приписи прокурора міста від 2008 та 2013 рр. про порушення законодавства.

А мати однодумців начальнику ЖЕО вдається просто: всупереч законодавству, більшість ним призначених голів правлінь і так званих «старших будинків» самовільно звіль­нені ним від квартирної сплати.

КРУ було виявлено недоотримання або втрату доходів на суму 87549,95 грн. (але під час написання акту 17653,20 грн. надійшло), незаконних витрат фінансових ресурсів на суму 4306,42 грн. (які теж під час ревізії були відшкодовані в повному обсязі) та інші порушення фінансової дисципліни на суму 36 млн. 583 тис. 163 грн. і 26 коп., що під час ревізії усунуто в повному обсязі.

Багато людей уже зібрали загальні збори і вирішили вийти з ЖЕО. Хоча зробити це не просто, бо на зборах, куди кличуть Юрія Надольського та його бухгалтера, починається справжня війна. Вони звинувачують людей у несплаті кварт­плати, при цьому мовчать про незаконне введення послуг (зокрема, банківське обслуговування, адмі­ністративні витрати, послуги паспортного столу, які вже закладені у формулу створення тарифу, та ут­ри­мання майстерні, якої офіційно на балансі не існує).

За останній місяць з ЖЕО вийшли будинки на вулицях Розвадовського, 3, Драгоманова, 15,16, Космонавтів, 19. Раніше це зробили й мешканці Космонавтів, 6, 13, Жукова, 19, Пушкінської, 38, Матросова, 9, Нігинського шосе, 30 та інші. Сьогодні всі жителі будинків, які виходять з ЖЕО, створюють ОСББ.

Враховуючи численні скарги мешканців, відділом розвитку ОСББ департаменту ЖПДІ направлено відповідне звернення до прокуратури міста, запити до податкової інспекції, виконавчої служби, інспекції з контролю за цінами в Хмельницькій області, філії «Хмельницькгаз» щодо надання інформації про порушення ЖЕО законодавства у сфері житлово-комунальних послуг.

Ідентична ситуація і в ТОВ «Сервіс-2002». Тому звертаємося до мешканців: не мовчіть, вимагайте повної інформації про використання коштів з обслуговування вашого будинку. По юридичну підтримку можна звернутися до департаменту ЖПДІ (вул.Соборна, 5)».

НАЧАЛЬНИК ЖЕО: УСІ ЗВИНУВАЧЕННЯ – СУЦІЛЬНА БРЕХНЯ

Прокоментувати лист Юрій Надольський не відмовився. Він дав відповідь на численні звинувачення й поділився власним судженням баталій довкола ЖЕО:

«ЖЕО ТСЖББ засновано 26 квітня 1999 р., – пише Юрій Михайлович. – У його Статуті, в Загальних положеннях, п.1.1., зазначено: «ЖЕО ТСЖББ є правонаступником ЖЕК ЖБК по всіх його правах та обов’язках».

Відповідно до розділу Управління об’єднання: ЖЕО ТСЖББ підпорядковується раді товариств співвласників житла багатоквартирних будинків, а начальник

об’єднання обирається трудовим колективом спільно з радою товариств. Рада голів будинків складається з

4-х осіб, які на цей час беруть активну участь у житті суспільства, і в їх числі немає жодного небіжчика.

Наказ про звільнення та призначення працівників видає діючий керівник відповідно до Статуту. Хочу зазначити, що начальник ЖЕО ТСЖББ є виконавчим органом.

Щодо протоколу зборів ради голів будинків про обрання начальника ЖЕО ТСЖББ, ця інформація – публічна й перебуває в усіх контролюючих органах і фінансових установах.

Приписи прокурора міста, які надходили на претензії мешканців, виконано в повному обсязі.

2013 р. з числа працівників справді було звільнено три майстри. Один з них звільнився за власним бажанням, аби доглядати 86-річну матір. Другий – за скороченням штату, третій – за власним бажанням, щоб виїхати за кордон для заробляння коштів на хірургічну операцію.

ЖЕО ТСЖББ, як і ЖЕК ЖБК, орендували і орендують приміщення для майстерні та офісу.

Надходження коштів за один місяць – 153 963 грн. На вивезення ТВП, технічне обслуговування ліфтів, освітлення місць загального користування щомісяця підприємством сплачуються 48636 грн. 33 коп., а також потрібно врахувати заробітну плату працівникам, які обслуговують будинки, та кошти на проведення певних робіт.

Начальник ЖЕО ТСЖББ не має права обирати голів будинків і звільняти їх від квартплати, це вирішували на загальних зборах мешканців.

В акті ревізії КРУ від 19 лютого 2008 р. за період перевірки з

1 січня 2004 р. до 1 січня 2008 р. було виявлено порушення, які усунено в повному обсязі ще під час перевірки. Щодо 36 583163 грн. і 26 коп., то це суми зносу й індексації житлового фонду, які були нараховані на первинну вартість житлових будинків житлово-будівельних кооперативів, тобто на збільшення первинної вартості будинків. Ці кошти рахуються не на збільшення доходів чи зменшення витрат, вони лише обраховуються для статистичної звітності.

Сума оплати за надані послуги нараховується згідно з тарифами, затвердженими міською радою, куди входять: послуги банку, паспортиста, утримання майстерні, поточний ремонт будинків і заробітна плата працівників з відрахуваннями, ТО ліфтів, вивезення ТПВ, електроенергія.

Поданий з департаменту лист викладений у «чорному світлі» без жодних підстав. Також, обмірковуючи недавні події, хочу сказати, що робота з виведення будинків зі складу ЖЕО ТСЖББ ведеться з певною метою, а не для покращення життя мешканців. Випливає один висновок: це особиста неприязнь і, як наслідок, помста з використанням службового становища та в майбутньому підпорядкуванням будинків під особистий контроль».

НЕ ПРОМОВЧАЛИ МЕШКАНЦІ

Своє бажання все-таки вийти із ЖЕО нам обгрунтували мешканці, в тому числі й ті, хто вже створив власне ОСББ.

•Зі слів новообраного голови кооперативу будинку на вул.Гагаріна, 17 (який входить до ЖЕО) Людмили ЗАВАЛЕЦЬКОЇ:

– Упродовж останніх років начальник ЖЕО та колишній голова кооперативу взагалі нічого для нашого будинку не робили. Останньою краплею стало збирання з людей грошей за утримання теплового лічильника. Мешканці провели збори, висловили недовіру цим людям, обрали нове правління та голову кооперативу будинку. Ми налагодили роботу лічильника і ні з кого тепер грошей не беремо.

Ми просили Юрія Надольського показати рахунок нашого будинку, щоб знати про свої доходи і витрати, а начальник відповідає: «У мене такого немає, всі кошти – на загальному рахунку». Ми хочемо хоч кудись перейти чи створити власне ОСББ, а керівництво веде свою агітацію.

•Про обслуговування ЖЕО розповів голова кооперативу будинку на вул.Жукова, 23 Анатолій СУББОТІН, який прийшов до редакції:

– Керівництво ЖЕО гроші бере і вже понад 30 років нічого не робить, будинок валиться, з’явилися тріщини. Ми просили: дайте рахунок, аби ми бачили, скільки коштів на що витрачається, відзвітуйте за наші гроші. Та цього немає. Більшість мешканців хочуть вийти з ЖЕО, але поки що не вдається, бо декілька людей не мають такого бажання.

•Прокоментувала ситуацію й голова ОСББ будинку на вул.Космонавтів, 13 (його мешканці вийшли із ЖЕО ТСЖББ півроку тому) Валентина ПЕКЛО:

– За 15 років начальник жодного разу не прийшов до людей і не запитав: що потрібно зробити в будинку? – каже Валентина Митрофанівна. – Наш терпець увірвався, і ми створили ОСББ. За шість місяців вдалося полатали дах у місцях, де людям затікало в квартири. А Юрій Надольський за 15 років там не міг нічого зробити…

Не відомо, яке завершення матиме комунальний конфлікт, і чиї переконливі аргументи виявляться істиною для контролюючих органів. Але якщо тисячі мешканців і десятки будинків матимуть зміни, то головне – аби вони були на краще.