Четвер, 25 Квітня 2024 р.
17 Січня 2014

ПРЕМІЯ СТУСА – ЗІРКАМ МАЙДАНУ

ПРЕМІЯ СТУСА - ЗІРКАМ МАЙДАНУ«ПОДОЛЯНИН» продовжує висвітлювати діяльність кам’янчан, котрі залишаються на київському Євромайдані. Своїми враженнями від нещодавньої події, учасницею якої довелося бути, поділилася з «ПОДОЛЯНИНОМ» член партії «Батьківщина», депутат міськради Валентина ВОЛОШИНА.

«Мої однодумці залишаються на Майдані, щоб відстояти гідне життя для українців.

Але гідне життя – це, в першу чергу, національна самоідентифікація, коли людина свідомо чи несвідомо ототожнює себе із своєю нацією, її культурою і мовою.

14 січня мала нагоду бути присутньою на чудовій події – врученні премії Василя СТУСА 2014 року, що пройшла в київському Будинку вчителя.

Премія присуджується авторам, які мають видатні успіхи у своїй галузі, займають виразну громадянську позицію, активно присутні в українському культурному просторі. Тому символічно, що цьогорічну премію отримали співаки Євромайдану – Сашко ПОЛОЖИНСЬКИЙ, Руслана ЛИЖИЧКО та Святослав ВАКАРЧУК.

Вручав її дисидент Євген СВЕРСТЮК, наголосивши, що сьогодні ми вшановуємо Майдан і зірок Майдану.

Назавжди залишаться в пам’яті виконання Русланою різдвяної «Тихої ночі» та таки влучні слова Святослава Вакарчука про те, що «на жаль, дуже мало українців нині готові вчинити так, як Василь Стус».

А я згадала ще Левка Лук’яненка, однодумця Стуса і Сверстюка, який, на жаль, не зміг бути присутній на цій церемонії. І ще в мене промайнула думка про те, аби ми дожили до того моменту, коли будемо впевнені: в рідній країні ніхто і ніколи не вчинить з нами так, як із Василем Стусом…

Валентина ВОЛОШИНА».

ДЛЯ ДОВІДКИ: Василь СТУС – український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник. Один із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників.

Премію імені Василя Стуса засновано 1989 року Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції. За власні переконання в необхідності української культурної автономії творчість Василя Стуса було заборонено радянською владою, а самого поета на 12 років позбавлено волі.