Четвер, 25 Квітня 2024 р.
24 Січня 2014

БЕЗ ОПОЛОНОК І МОРОЗУ: ВОДОХРЕЩА НА КАМ’ЯНЕЧЧИНІ

«Ксенія». с.ВрублівціУрочисте свято Водохреща на Кам’янеччині зустріли традиційно – у «йорданських» водах Дністра. І хоч 19 січня через не надто сприятливу погоду тричі пірнути в них зважився не кожен, скупатися в освяченій воді пощастило практично всім.

Посприяло цьому вже традиційне освячення води на Дністровському водогоні. Напередодні Богоявлення Господнього його здійснив секретар Кам’янець-Подільської єпархії УПЦ (МП) отець Олексій, який освятив резервуари КП «Міськтепловоденергія». Тож наступного дня чудодійна вода вже текла у водопровідних кранах кам’янчан.

Ті ж, кому ванни з освяченою водою було замало, у неділю вранці вирушили на береги Дністра. Найбільш масово в крижану воду кам’янчани, мешканці району та навіть гості із сусідніх областей пірнали поблизу готельно-ресторанного комплексу «Ксенія», що в селі Врублівці, та у Великій Слобідці.

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКОЗ ледь скутого тонкою кригою берега зануритися в крижану хрещенську воду не побоялися, зокрема, нардеп Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, ректор К-ПНУ Сергій КОПИЛОВ, директор Центрального ринку Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ, депутат міськради Євген ОБОДОВСЬКИЙ і очільник міського спорткомітету Сергій КРОТІК.

Чимало віруючих у цілющу силу освяченої води зібралося і на просторому пірсі «Ксенії». Традиційні хрещенські купання тут розпочали о 12.00, після освячення води у храмах. Обряд здійснив місцевий священик отець Петро. Втім пірнати в крижаний Дністер перші відчайдухи тут почали ще зранку. Сама господарка бази відпочинку Галина ЛОКАЙ зануритись у холодний Дністер цьогоріч не ризикнула, а от її зять Артем купатись поліз першим. Пірнали тут майже всі, хто приїхав до Врублівців: молодь і люди старшого віку в воду лізли без вагань, адже традицію очищення від гріхів підтримують з року в рік. 

Сергій КОПИЛОВУсім, хто у воду пірнав у «Ксенії», її господарі вручали спеціальні сертифікати, що письмово засвідчили здійснення обряду, і пропонували відігрітися в лазні та спеціальних гарячих чанах, а згодом і безкоштовно частували запашною рибною юшкою.  

Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ

     Сергій КРОТІКЄвген ОБОДОВСЬКИЙ