П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
31 Січня 2014

ГРИВНЯ СТАЛА ЖЕРТВОЮ РЕВОЛЮЦІЇ

ГРИВНЯ СТАЛА ЖЕРТВОЮ РЕВОЛЮЦІЇЗа даними досліджень, майже 100% українців стежать за Євромайданом і переймаються подальшою долею держави. Не менш пильно співвітчизники спостерігають і за подорожчанням долара та євро, а в декого навіть розпочалася валютна паніка. Цього тижня валюта США в деяких банках перетнула позначку 8,5 грн., а євро – 11,65. Попит на долар, як і раніше, великий: у понеділок – вівторок Нацбанк зафіксував нові рекорди – обсяги торгів на міжбанку досягли 4,44 млрд. доларів і 5,1 млрд. доларів відповідно. Це в 3-3,4 раза більше від середньоденного рівня листопада-2013.

Тож журналісти «ПОДОЛЯНИНА» переконалися, що наразі і вдень зі свічкою не знайдеш іноземної валюти в банках нашого міста. Хоча придбати її у нас все ж таки можна.

Обійшовши декілька банків, що вмостилися на центральній вулиці міста, купити омріяні «зелені» так і не вдалося. Як зазначають працівники, цього тижня охочих придбати валюту виявилося більше, ніж її могли запропонувати установи.

Побувавши в банках «Аваль», «Укргазбанк», «Ощадбанк», чули практично однакову відповідь: «Доларів немає, бо люди їх не здають. Якщо хтось здасть валюту, тоді й зможете придбати». Банки пропонують долар в

середньому за ціною 8,50, євро – 11,68.

У той час, як у банках доларами і не пахне, їх можна спокійно придбати на «чорному» ринку. За станом на вчора, долар продавали за ціною 8,55-8,60 грн., євро – 11,60, а купували – 8,45-8,47 грн. та 11,50 відповідно.

Що ж призвело до стрибка ціни на валюту? Як стверджують столичні експерти, основною причиною просідання курсу гривні 20 січня стала політична нестабільність, оскільки в такій ситуації в будь-якій державі збільшується попит на валюту. На їхню думку, поточне зниження курсу гривні – короткострокове явище, і готівковий долар може знову повернутися до позначки 8,30 грн. впродовж місяця після стабілізації політичної ситуації. Доки ж зберігається невизначеність, курс і надалі буде коливатися, а при посиленні протистояння зростання курсу може бути і більш значним.

Також підвищений попит банківських установ на долар, що призвів до його подорожчання, може бути викликаний «скиданням» гривні, надлишок якої в банках утворився через новорічні ділові канікули, що дозволяє спрямовувати вільні кошти на купівлю долара і утримання Нацбанку від серйозних валютних інтервенцій.

Є й така думка, що девальвація гривні не зупиниться, адже причина не лише в політичній кризі: українську валюту давно було переоцінено, і нині курс буде вирівнюватись, уряд має зробити велику виплату за кредитами МВФ і змушений випрошувати в іншого кредитора – Росії – відстрочку платежів за газ.

«Понизити температуру» на валютному ринку і втримати зростання ціни на валюту намагається Національний банк України. Однак вчора з’явилася інформація: щойно в Нацбанку вичерпаються валютні резерви на підтримання гривні, долар коштуватиме близько 9,5 грн.