П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
31 Січня 2014

ПЕРШИМ ЗВЕРНЕННЯ ПРОЧИТАВ ПРОКУРОР. І ПОДАВ ДО СУДУ

Саморозпуск місцевих «регіонів», створення двох нових депутатських груп і звернення, де місцеві парламентарі окреслюють свою позицію щодо подій у країні, – ось новини, котрі принесла позачергова сесія міськради, скликана 28 січня.

Розпочалось її засідання з хвилини мовчання в пам’ять про загиблих учасників Євромайдану в Києві, яку оголосив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ.

У залі були присутні 46 депутатів і 70 запрошених, у тому числі й представники кам’янецького Майдану.

ГРОШІ – НЕ ГОЛОВНЕ

На порядок денний сесії виносилися два питання: розгляд звернень депутатів щодо суспільно-політичної ситуації в місті та попереднє обговорення бюджету на 2014 рік. Але депутати проголосували за зняття бюджетного питання, аргументуючи це прагненням його краще вивчити.

Нагадаємо, що міська рада повинна прийняти бюджет протягом 14 днів з дня ухвалення Державного бюджету. Його парламент затвердив 16 січня, проте область свій головний фінансовий документ ще не погодила – бюджетну сесію облради перенесено з 30 січня на 14 лютого. Натомість наші депутати сьогодні, 30 січня, планують розглянути головний фінансовий документ міста.

КОМУСЬ БЛИЗЬКА НАРОДНА РАДА, А КОМУСЬ – КАМ’ЯНЕЦЬ ЄДИНИЙ

«Майдан» на сесіїА сесія 28 січня продовжилася низкою повідомлень, які оголосив секретар міськради Анатолій КАЧУРОВСЬКИЙ – про створення міжфракційної депутатської групи «Народна Рада» та саморозпуск фракції Партії регіонів.

Її екс-голова Валерій СЛОБОДЯН пізніше пояснив причини виходу з лав партії (детальніше див. на стор.3), а також повідомив про створення ще однієї депутатської групи – «Кам’янець єдиний».

Отже, тепер місцевий парламент фактично весь умістився в дві депутатські групи з таким складом.

«НАРОДНА РАДА» (22 депутати): Юрій Яриновський, Віктор Притуляк, Іван Нетеча, Наталія Мерінова, Сергій Акимович, Олександр Шкварський, Вадим Мендограло, Наталія Кіященко, Юрій Аносов, Михайло Аносов, Олександр Жильчук, Василь Сенюк, Валентина Волошина, Людмила Паламарчук, Сергій Цугель, Валентина Фурман, Микола Розбам, Геннадій  Яворський, Олександр Ткачук, Володимир Федорчук, Дмитро Новіков, Тарас Явеляк.

«КАМ’ЯНЕЦЬ ЄДИНИЙ» (17 депутатів): Дмитро Васильянов, Ігор Войтенко, Андрій Гамалій, Ярослав Крочак, Олег Кушнірук, Сергій Мальченко, Андрій Мастикаш, Микола Моштак,  Євген Ободовський, Тетяна Очеретенко, Сергій Середюк, Надія Сільченко, Валерій Слободян (голова), Дмитро Слонецький, Світлана Старченко, Борис Цвігун, Олена Чубайко.

ЗАСУДЖУЄМО БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ ЯНУКОВИЧА І ВИМАГАЄМО СПРАВЕДЛИВОСТІ!

Юрій ЯриновськийПісля цього депутати перейшли до розгляду проекту рішення «Про суспільно-політичну ситуацію в Україні». Трохи підкорегувавши проект, зачитаний Юрієм Яриновським (зокрема, зняли пункт про розпуск «регіонів», бо це вже сталося), депутати відправили Президенту, Голові Верховної Ради, Генпрокурору, Голові СБУ і міністру внутрішніх справ своє рішення:

«1. Засудити бездіяльність Президента України Януковича В.Ф., що, як гарант Конституції України, не спромігся захистити права, свободи та життя громадян України.

2. Вимагати від Президента України скасувати інституцію державних адміністрацій і прискорити адміністративну реформу.

3. Вимагати від Верховної Ради України негайно скасувати антиконституційні закони України, прийняті 16 січня 2014 р.

4. Вимагати від Верховної Ради України виразити недовіру чинному Президентові України та оголосити дострокові президентські вибори.

5. Вимагати від Верховної Ради України розпустити Конституційний суд, повернутися до Конституції 2004 р., що передбачає парламентсько-президентську форму правління.

6. Вимагати розпуску чинної Верховної Ради України та проведення дострокових виборів до неї.

7. Вимагати від Президента України припинити політичні репресії в Україні, звільнити затриманих протестувальників Євромайдану, всіх політичних в’язнів, у тому числі й лідера ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко.

8. Вимагати від Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України знайти та притягнути до кримінальної відповідальності осіб, винних у побитті, катуванні та вбивстві мирних демонстрантів і журналістів.

9. Вимагати розформувати «Беркут» та інші спецпідрозділи, які влада використовує не за призначенням».

Але вже наступного дня на сайті обласної прокуратури з’явилося повідомлення про те, що направлено позов до Хмельницького окружного адміністративного суду про визнання протиправним і скасування рішення Кам’янець-Подільської міської ради від 28 січня щодо суспільно-політичної ситуації в Україні. Аргумент дослівно: «Надаючи оцінку діяльності центральних органів влади, вирішуючи питання про відповідність Конституції України законів та інших правових актів, депутати місцевої ради вийшли за межі повноважень»…

А МЕРА ОБИРАВ НЕ ПРЕЗИДЕНТ…

Ще з самого початку сесії депутат Валентина ВОЛОШИНА повідомила про свіжі  пропозиції від кам’янецького Майдану, зокрема щодо відставки мера.

Депутати не побачили підстав для розгляду цього питання, зрозумівши, що народ трохи заплутався. Чому Майдан вирішив його порушити, спробував пояснити Віктор Притуляк, наголосивши, що багато хто не розуміє різниці між президентською вертикаллю влади (це обласні та районні держадміністрації, голів яких призначає Президент) і місцевим самоврядуванням, де і мера, і депутатів обирає народ. Тобто, одна справа боротися із президентськими ставлениками, а інша – із власним волевиявленням.