Субота, 11 Травня 2024 р.
7 Лютого 2014

ВАРІАНТИ ДЛЯ НОВОЇ ВУЛИЦІ

Тут проляже нова вулиця31 січня «ПОДОЛЯНИН», на прохання топонімічної комісії, попросив читачів допомогти вибрати назву для нової вулиці котеджного мікрорайону в східній частині селища Смирнова (між Нігинським шосе та Заводським провулком). Було запропоновано три варіанти: 200-ліття Шевченка, Героїв Крут і Європейська.

У перші дні тижня до редакції зателефонувало четверо мешканців селища Смирнова. Не змовляючись, вони висловилися за Європейську вулицю.

Це ж прохання про назву вулиці я розмістив у соціальній мережі Facebook (www.facebook.com/budzej). З 11 людей, що відгукнулися, 7 висловилися за вулицю Героїв Крут, один (художник Анатолій Лучко) – Героїв Євромайдану. П’ять користувачів поширили через Facebook моє повідомлення, тож обговорення відбулося в кількох розгалуженнях, де 4 користувачі підтримали варіант «Героїв Крут», один – «200-ліття Шевченка», один – «Європейська». Пролунала й думка, що це вулиця не для героїчних назв, тож ліпше назвати її Вишневою, Абрикосовою… Ще одна пропозиція: раз селище Смирнова названо на честь визволителя міста, що загинув, то, може, варто відобразити в назві нової вулиці щось із доби Другої світової.

Сергій Єрмаков переніс інформацію про нову вулицю на сайт «Вічний Кам’янець» (kampod.at.ua/publ/propoziciji_marshrutiv/nova_vulicja_z_krasnomovnoju_nazvoju/12-1-0-625), а 1 лютого дослідив і сфотографував місце, де буде нова вулиця, ознайомив із ним читачів сайту. В обговоренні пролунали нові варіанти: Городня, Дембицького. Остання пропозиція мотивується тим, що до 1949 р. селище Смирнова було хутором Дембицького. Його засновника – Карла Миколайовича – 1937 р. енкаведисти знищили без слідства й суду. За сміливою версією київського дослідника Валерія Кузнечикова, Дембицький був онуком самого Пушкіна (детальніше див. «ПОДОЛЯНИН» від 2 і 9 травня 2013 р.).

Обговорення назви нової вулиці триває. Ви можете підключитися до нього, написавши чи зателефонувавши до редак-

ції газети, залишивши відгук на сайті «ПОДОЛЯНИНА» (podolyanin.com.ua/news/kamenets/6937/) або на сайтах, згаданих вище.