П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
7 Лютого 2014

БЮДЖЕТ ПРИЙНЯЛИ, АЛЕ ГРОШІ ПРОСИМО ЩЕ

Менше ніж за 10 хвилин було прийнято міський бюджет-2014 під час засідання сесії міської ради 31 січня.

Сталося це так швидко тому, що напередодні депутати гарно попрацювали і детально обговорили питання доходів і видатків міської скарбниці на засіданні бюджетної комісії.

Отже, цього року місто має бюджет у сумі 372 млн. 257 тис. 195 грн. Багато це чи мало – у коментарі начальника міського фінансового управління Олександри ШЕВЧУК, що подаємо нижче.

Також під час засідання сесії депутати написали низку звернень до керівництва держави та області.

ПАНЕ АРБУЗОВ, ВІДДАЙТЕ БОРГИ ПОПЕРЕДНИКІВ!

У листі до в.о. прем’єр-міністра України Сергія АРБУЗОВА міститься клопотання пришвидшити процес відшкодування різниці тарифів перед КП «Міськтепловоденергія». Зокрема там сказано, що «протягом трьох років Національна комісія з питань регулювання ринку комунальних послуг не встановлює підприємству економічно обгрунтованих тарифів. Річний обсяг наданих КП «Міськтепловоденергія» послуг складає близько 115 млн.грн. Невідшкодована різниця в тарифах з Державного бюджету, за станом на 1 січня 2014 р., складає 56 632,95 тис.грн., а це піврічний оборот.

Самотужки комунальне підприємство та місцева влада не зможуть вирішити цієї проблеми, а стратегічно важливе підприємство сьогодні перебуває в надзвичайно складній фінансовій ситуації, причиною якої є невчасне відшкодування різниці в тарифах і відсутність обігових коштів».

У цьому ж зверненні міська влада просить Арбузова врегулювати на рівні Кабміну питання виплати компенсації за пільговий проїзд. Потреба в цих коштах на 2014 р. складає 2 млн. 653 тис.грн. Доведена сума коштів з Державного бюджету – 1 млн. 880 тис.грн. Разом з тим, заборгованість держави ще за станом на 1 січня ц.р. вже складала мільйон гривень. Виходить, що після погашення минулорічної заборгованості на цей рік залишається 878,9 тис.грн., тобто коштів вистачить лише на 4 місяці.

ВИЛІКУЄМО ВСІХ, ТІЛЬКИ НЕ БЕЗКОШТОВНО

Питання фінансування охорони здоров’я порушувалося в наступному зверненні – до керівництва області. Наші депутати наголосили, що бюджет цієї галузі на рік складає 60 млн. 876 тис., тобто 82% від потреби. В основному, видатки йдуть на утримання структури (88% – заробітна плата, а 6% – комунальні платежі).

Хронічно не вистачає коштів на придбання медикаментів і харчів для пацієнтів міста. Проблема ще й у тому, що зовсім не передбачено коштів для надання допомоги мешканцям навколишніх регіонів, які звертаються до наших закладів. Зокрема, за минулий рік у Кам’янець-Подільській міській лікарні №1 проліковано 17 666 хворих, з них 2 768 – іногородніх. Середня вартість 1 ліжко-дня складає трохи більше як 200 грн., кількість ліжко-днів, проведених сільськими жителями, – 30 151, тому потреба в коштах становить 6 млн. 74 тис.грн.

Місто готове виконувати функцію центру госпітального округу при умові утримання його за рахунок субвенції з обласного бюджету.

Отже, хоча цьогорічний бюджет міста трохи кращий за попередній, все одно в ньому залишаються прогалини, які можуть боляче відобразитися на найбільш незахищених верствах населення.

 

Начальник фінансового управління міськради Олександра ШЕВЧУК4 лютого начальник фінансового управління міськради Олександра ШЕВЧУК прокоментувала журналістам головні показники міського бюдже-ту-2014.

Міський бюджет у сумі 372 млн. 257 тис. 195 грн. передбачає, зокрема, такі основні видатки:

– освіта – 102 млн. 158 тис. 900 грн.;

– управління охорони здоров’я – 60 млн. 876 тис. 700 грн.;

– культура – 11 млн. 374 тис. 600 грн.;

– житлово-комунальне господарство – 7 млн. 857 тис. 700 грн. (без врахування бюджету розвитку);

– спорт – 150 тис.грн.

На територіальні центри соцзахисту «Надія» і «Довголіття» виділяється 8 млн. 677, 2 тис.грн., ЦССМ – 473,1 тис.грн.

Програма «Діти міста» матиме 10 тис.грн., а на оздоровлення дітей цього року виділено 250 тис.грн. Загальноміські заходи обійдуться в 360 тис.грн., а популяризація міста – в 25 тис.грн. Позашкільна освіта отримає понад 4 млн.грн., підліткові клуби – 327 тис.грн., спортшколи – 2 млн. 718 тис.грн., школи мистецтв – майже 2,5 млн.  

Загалом бюджет цього року кращий, ніж попередній, проте, як би масштабно не виглядали суми, виділені на певні галузі чи установи, насправді грошей не так уже й багато. Адже на 80% – це все видатки споживання, що підуть на заробітну плату, комунальні платежі та енергоносії. Та й сама заробітна плата бюджетникам закладена на 11 місяців.

Покращити життя міської скарбниці зможе або держава, або область, котра свій бюджет ще не затвердила. Щодо бюджету розвитку, то, за словами Олександри ШЕВЧУК, його очікують у розмірі 18 млн.грн.